Чт, 2024-04-25, 06:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:51
Астрономи знайшли унікальну чорну діру, пережившу смерть галактики
Інші останні Новини світу

Група астрофізиків із США та Австралії виявила унікальну чорну діру, яка пережила знищення карликової галактики. Відкриття було зроблено за допомогою телескопа NASA Hubble, передає ИТАР-ТАСС.

Чорна діра, якій присвоїли назву HLX-1, розташована приблизно за 290 мільйонів світлових років від Землі. За даними науковців, вона володіє масою, що дорівнює 20 тисячам мас Сонця. За космічними мірками її можна віднести до розряду "середнячків". Надмасивна чорна діра, розташована в центрі нашої галактики Чумацький Шлях, наприклад, важить в чотири мільйони разів більше світила.

HLX-1 оточена молодими зірками і колись знаходилася в центрі карликової галактики. Остання припинила своє існування під впливом іншої, набагато більшої галактики, яка буквально розірвала її на частини. Астрофізики вважають, що катаклізм призвів до різкої компресії міжзоряного газу в околицях чорної діри, давши таким чином поштовх до формування нових зірок. Саме їх і зафіксували бортові прилади Hubble.

Проведені спостереження дозволяють говорити про те, що вік цих зірок трохи менше 200 мільйонів років. Приблизно в цьому часовому відрізку і стався катаклізм. "Вік зоряного скупчення вказує на те, що чорна зірка так званої перехідної маси колись розташовувалася по центру карликової галактики. Пізніше її буквально поглинула більша галактика", - підкреслив Шон Фаррелл з Інституту астрономії в Сіднеї.

Він і його колеги вважають, що HLX-1 є перехідним етапом на шляху формування надмасивних чорних дір. "Ця чорна діра унікальна в тому, що вона залишається єдиною відомою нам чорною дірою середніх розмірів. Її рідкість вказує на те, що подібні чорні діри залишаються помітними для виявлення протягом дуже нетривалого часу", - заявив один з учасників групи Матьє Сервіллат з Гарвард-Смітсоніанського центру астрофізики.

На його думку, вивчення HLX-1 представляє для науки особливий інтерес з точки зору розширення знань про специфіку еволюції і перетворення чорних дір.

Ці космічні об'єкти мають настільки гігантську масу, що всі види випромінювань, включаючи світло, буквально засмоктуються в їхнє черево. Чорні діри самі нічого не випромінюють, і тому їх неможливо побачити.

Проте науковці навчилися їх виявляти за рентгенівським випромінюванням, яке народжується в їх околицях, коли захоплена гравітаційним полем чорної діри речовина починає падати на неї все швидше і швидше, розігріваючись при цьому до все більш високих температур.

Раніше німецькі науковці підтвердили, що в серці нашої галактики знаходиться гігантська чорна діра. Згідно з результатами дослідження німецьких астрономів, опублікованого в науковому виданні Astrophysical Journal, розташована в центрі нашої галактики чорна діра в чотири мільйони разів важча за Сонце. Пізніше науковці з'ясували, що чорна діра нашої галактики кидається зірками, а також щодня поглинає астероїди.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1079 | Додав: adminA | Теги: Астрономи знайшли унікальну чорну д | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]