Пт, 2024-03-29, 14:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:35
Бабуїни можуть легко навчитися читати. ВІДЕО
Інші останні Новини Європейського Союзу

Французькі науковці довели, що бабуїни володіють базовими навичками читання. Мавп навчили відрізняти справжні слова від нісенітниці за характерними сполученням букв.

Дослідники з Університету Екса і Марселя провели експерименти з шістьма юними бабуїнами, які жили разом, передає nowyny.eu.

Тварини мали вільний доступ до комп'ютерних екранів, на яких показували англійські слова з чотирьох літер - як справжні, і вигадані (наприклад, DRAN або TELK).

Натискаючи на спеціальну панель, бабуїни мали обирати з прикладів осмислені слова. Якщо вони вгадували, то отримували смачну винагороду. Кожна серія випробувань (всього мавпи виконали близько 50 тисяч тестів) складалася зі ста показів. 50 разів на екран виводилися безглузді поєднання букв, 25 - вже вивчені слова і ще 25 - нові слова.

Таким чином, мавпи бачили осмислені слова частіше, ніж безглуздий набір літер, який щоразу змінювався. За півтора місяця дослідів бабуїни навчилися обирати кілька десятків слів англійської мови серед майже 8000 безглуздих поєднань літер, причому частота правильних виборів становила 75%.

На переконання науковців, це свідчить про те, що в основі читання - прості навички ідентифікації об'єктів певного класу, а зовсім не добре розвинена мова або розуміння мови (як вважає дехто).

"Ми бачимо: ось чотири ноги і зверху стільниця - ага, це стіл. Точно так само ми розпізнаємо букви", - пояснив один з кураторів проекту Джонатан Грейнджер.

Таким чином, бабуїни навчилися правильно обирати слова на основі послідовності розташування літер, які часто зустрічалися в осмислених словах, тому навіть нове осмислене слово, яке вперше виводилося на екран, бабуїни обирали в середньому частіше, ніж безглузді поєднання, не кажучи вже про ті слова, які вони встигли вивчити.

Помилки мавпи робили найчастіше тоді, коли порядок знаків у безглуздій комбінації нагадував порядок літер в осмислених словах. Подібні помилки роблять і люди в аналогічних випробуваннях. У найближчих планах дослідників - навчити бабуїнів штучного алфавіту. Це дозволить отримати більш точне уявлення про те, як вони розпізнають слова.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1341 | Додав: admin | Теги: Бабуїни, навчити читати | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]