Вт, 2024-03-19, 10:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:22
Бензин має дешевшати і дорожчати одночасно
Інші останні Економічні новини

На паливному ринку склалася парадоксальна ситуація. У Міненерго заявляють, що автомобільне паливо дешевшає недостатньо швидко. За розрахунками міністерства, виходячи з нинішніх котирувань нафтопродуктів на зарубіжних ринках, ціни мають знизитися ще на 50-70 коп за літр. Однак нафтотрейдери заявляють, що паливо, навпаки, подорожчає через набуття чинності нових ставок акцизного збору, завдяки яким у Мінінфраструктури планують залучити кошти для ремонту доріг, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Вчора прес-служба Міненерго поширила заяву секретаріату Експертно-аналітичної групи з регулювання ринку нафтопродуктів, в якому зазначається, що ціни на нафтопродукти в Україні мають найближчим часом знизитися на 60-70 коп за літр.

"Враховуючи тенденції до зниження цін на європейських біржах і велику частку імпортних нафтопродуктів на вітчизняному ринку, зниження вартості палива повинно бути більш стрімким і динамічним, ніж воно є зараз", - йдеться в повідомленні ЕАГ.

В ЕАГ зазначають, що з початку травня середні європейські котирування аналога бензину Аі-95 знизилися на 14,9%, дизельного палива - на 11%, тоді як українські ціни на Аі-95 знизилися на 1,5%, на дизпаливо - на 4,4%. "Секретаріат групи рекомендує учасникам ринку знизити ціни на бензини на 70 коп за літр, а на дизельне паливо - на 60 коп за літр", - йдеться в повідомленні.

Вимога ЕАГ знизити ціни на паливо збіглася з підвищенням ставок акцизного збору. Відучора ставки акцизного збору на бензини зросли з 198 до 233,26 євро за тонну, а на дизпаливо (зі вмістом сірки більш як 0,2%) - з 98 до 106,82 євро за тонну.

Заступник директора департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерговугілля Костянтин Бородін заявив, що підвищення ставок акцизного збору було вироблено Кабміном на вимогу Мінтрансзв'язку. "Акцизний збір йде на підтримку автомобільних доріг у належному стані. Торік розмір акцизного збору було знижено у зв'язку зі зростанням цін на нафтопродукти. Як наслідок, необхідних для міністерства компенсаторів не знайшлося, і роботи з будівництва доріг не були профінансовані в повному обсязі", - пояснив Бородін.

При цьому джерело видання в Міненерговугілля пояснило, що цього разу міністерство наполягало на збереженні низької ставки акцизного збору, однак Мінтрансзв'язку наполягло на їхньому підвищенні. Вчора коментувати підвищення акцизу в Мінтрансзв'язку відмовилися.

Однак у вересні минулого року віце-прем'єр-міністр інфраструктури Борис Колесніков запропонував підвищити ставки акцизного збору на бензини і дизпаливо до 200 і 120 євро за тонну відповідно. Тоді пан Колесніков заявив, що додаткові надходження будуть спрямовані на збільшення фінансування автодорожнього комплексу України.

У прес-службі ВАТ "Галичина" вважають, що вкрай повільне зниження цін на ринку свідчить про те, що Кабмін не контролює ситуації на ринку. "Вони і так не можуть вплинути на три десятки імпортерів, які ввозять сюди паливо, а зараз, підвищивши ціни на нафтопродукти, доведуть ситуацію до підвищення цін мінімум на 20-30 коп на літрі", - прогнозують в прес-службі "Галичини".

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич каже, що підвищення ставок акцизного збору на нафтопродукти не є єдиним способом залучення коштів для Мінтрансзв'язку.

"Ті ж самі гроші можна було б залучити за допомогою введення мит на імпорт нафтопродуктів, про що уряд довго і безрезультатно говорить, - погоджується член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима. - Тоді подорожчання, принаймні, торкнулося б тільки дорогих імпортних нафтопродуктів, а українські бензин і дизпаливо продавалися б за нижчими цінами".

Нагадаємо, 16 травня 2012 року парламент проголосував за закон про "плаваючі" акцизи на нафту. Тепер вони будуть обернено пропорційно залежати від вартості нафти на світових ринках - підвищуватись у разі їхнього зниження, і навпаки, зменшуватися при їхньому зростанні.

За словами розробників закону, таке нововведення має стабілізувати ціни на пальне на вітчизняних АЗС.

10 травня набрала чинності рекомендація Експертно-аналітичної групи (ЕАГ) щодо зниження роздрібної ціни на дизпаливо на 10 коп.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 996 | Додав: admin | Теги: україна, дорожчати, Бензин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]