Пт, 2024-03-29, 14:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:12
Тепер доведеться платити всім за утилізацію авто
Інші останні Економічні новини

Попри заяви про підтримку виробників, держава планує збільшити фіскальний тиск на автогалузь. Мінекології запропонувало запровадити збір, за кошти від якого планується створити систему утилізації непридатних до використання транспортних засобів. В результаті подорожчають як імпортні, так і вітчизняні автомобілі - зараз міністерство обговорює тариф 1-1,5 тис грн з кожного автомобіля. Про це повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

Міністерство екології та природних ресурсів (МЕПР) пропонує ввести утилізаційний збір з імпортерів і виробників легкових і вантажних автомобілів, автобусів та спецтехніки. У вівторок ввечері міністерство оприлюднило проект постанови Кабінету міністрів "Про деякі питання заготівлі та утилізації непридатних до використання транспортних засобів".

У міністерстві зазначають, що проект був розроблений за дорученням президента Віктора Януковича, яке було дано наприкінці травня.

У МЕПР документ не коментують, начальник відділу екологічної безпеки міністерства Олександр Посмітний зазначив лише, що проект ще на початковій стадії розробки.

"Ми зараз прораховуємо тариф утилізації транспорту. Ведемо з цього приводу діалог з асоціацією "Укравтопром", - каже він.

Кошти для утилізації пропонується направляти в спеціальний фонд.

"Зараз ми опрацьовуємо два варіанти: вилучати ці кошти в момент продажу автомобіля в салоні або в момент його випуску заводом або імпорту в країну", - говорить джерело в міністерстві.

При цьому утилізувати техніку повинні будуть імпортери і виробники автомобілів самостійно або підписавши договір з уповноваженими підприємствами, які підпорядковуються Кабміну або іншим суб'єктам господарювання, які мають відповідне обладнання і потужності.

Зараз обговорюється ставка 0,7 грн за кубічний сантиметр робочого об’єму циліндра двигуна легкового автомобіля. Тобто, наприклад, збір за автомобіль масового сегмента (об'єм двигуна 1000-2200 куб см) сягне 0,7-1,5 тис грн. Нині щороку в країні списується близько 100 тис автотранспортних засобів, наголошується в супровідному документі до проекту. При цьому належного механізму їхньої утилізації немає.

В "Укравтопромі" підтверджують, що ведуть переговори з міністерством, але вважають, що додатковий збір погіршить становище виробників.

"Податкове навантаження на виробників і без того не стимулює розвиток автопрому. Якщо введуть ще додатковий збір, це може закінчитися катастрофою", - попереджає директор департаменту маркетингу і промислового аналізу "Укравтопрому" Георгій Овсянников.

"Якщо держава навантажує виробника додатковими податковими зборами, це негативно позначається і на заводі, і на споживачах", - говорить голова правління Запорізького автозаводу Микола Євдокименко. Проти введення збору виступають й імпортери. На їхню думку, його введення не матиме значного впливу на продажі, але змусить споживачів платити більше.

"В Україні і так слабка купівельна спроможність населення, і введення додаткових зборів знову ляже на плечі споживачів. Швидше за все, це спосіб поповнити бюджет за рахунок автопрому. Україні необхідно оновлювати парк автомобілів, бо його середній вік становить 18 років (для порівняння, в ЄС - 8,5 року, США - 9,2 року, РФ - 12,9 року - дані "Укравтопрому"), але такі заходи урядів не дозволять поліпшити ситуацію", - упевнена генеральний директор "Авто Інтернешнл" (офіційний імпортер Mazda і Suzuki) Олена Дуніна.

На її думку, в нинішньому вигляді до документа є питання щодо цільового використання коштів.

"У країнах, де розвинений або активно розвивається автопром, споживачів стимулюють купувати нові автомобілі, вводячи високі податки на використання автомобілів, що підлягають утилізації", - говорить пані Дуніна.

Нагадаємо, минулого тижня міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко заявив, що в МКМТ ухвалила рішення підвищити мита для імпортних автомобілів. Розмір мита він не повідомив, зазначивши, що зараз міністерство веде консультації з "найбільшими торговельними партнерами", а рішення буде опубліковано і набере чинності тільки після закінчення цих переговорів.

"Частка імпортних автомобілів становить значну частину в дефіциті платіжного балансу, і не реагувати на це ми не можемо", - зазначив міністр.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 999 | Додав: admin | Теги: утилізація авто | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]