Пт, 2024-04-19, 12:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:47
Бойовики активізувалися на лінії зіткнення. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

 Бойовики на Донбасі активізувалися на лінії зіткнення в зоні АТО, зазначає спікер Адміністрації президента України з питань АТО Андрій Лисенко.

"Вчорашній день відзначився активізацією бойовиків на лінії зіткнення. Всі епізоди порушення режиму тиші відбувалися в світлий час доби", - сказав він на брифінгу в середу в Києві.

Лисенко повідомив, що на Луганському напрямку у вівторок противник близько 20 хвилин вів вогонь зі стрілецької зброї в районі Луганської ТЕЦ у місті Щастя. Поблизу Трьохізбенки бойовики застосували гранатомет. "В обох випадках стріляли з протилежного боку Сіверського Дінця", - вказав він.

За його словами, на Донецькому напрямку епіцентром протистояння вчора були західні окраїни Донецька на межі Авдіївка - Опитне - Піски. "Бойовики застосовували стрілецьку зброю і гранатомети. В Авдіївці по наших позиціях працювали ворожі снайпери", - розповів речник АП.

"Окрім цього, вчора зафіксовано низку епізодів ведення провокаційного вогню в бік українських позицій. Це сталося на тих же рубежах оборони", - додав Лисенко.

На Маріупольському напрямку вчора було спокійно.

Лисенко заявляє, що активізація бойовиків не означає їхню підготовку до наступальних дій на Донбасі.

"Те, що бойовики активізувалися, це ще не означає, що це підготовка до активних наступальних дій", - заявив він.

"Ці провокації, які відбуваються - один із способів бойовиків спровокувати українських військових на відкриття потужного вогню у відповідь. Але ці провокації ми витримуємо, на жаль, хлопці отримують поранення, але ми не піддаємося на ці провокації і не даємо можливості ворогові звинуватити українську сторону в порушенні мінських домовленостей", - додав Лисенко.

Лисенко також повідомив, що за минулу добу в зоні проведення антитерористичної операції 5 військовослужбовців зазнали поранень.

"За минулу добу через ведення бойових дії загиблих серед наших військових немає, але 5 воїнів отримали поранення", - сказав він.

Відповідаючи на уточнювальне запитання журналістів, Лисенко зазначив, що троє бійців були поранені на луганському напрямку біля Трьохізбенки і ще двоє - на донецькому (Авдіївка та Опитне).

Нагадаємо, 1 листопада бойовики терористичного угруповання "ДНР" обстріляли село Піски поблизу Донецька з гранатометів і великокаліберних мінометів. Крім того, волонтери повідомляли про обстріл Пісок 1 листопада, внаслідок якого один військовослужбовець загинув, двох поранено.

29 вересня тристороння контактна група у Мінську домовилася про відведення озброєння калібром менше ніж 100 мм. Під документом стоять підписи спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, представника України Леоніда Кучми та спецпредставника Росії Азамата Кульмухаметова, але відсутні підписи ватажків окремих районів Донбасу. Очікувалося, що завершення підписання відбудеться до 1 жовтня.

30 вересня ватажки окупантів із угруповань "ДНР" і "ЛНР" Олександр Захарченко і Олександр Плотницький також поставили свої підписи під угодою. Президент України Петро Порошенко 2 жовтня, після зустрічі лідерів країн "нормандського формату" в Парижі заявив, що українська сторона із 3 жовтня почне відведення техніки і озброєння калібру до 100 мм від лінії розмежування на Донбасі.

16 жовтня прес-центр АТО заявив, що українські військові завершили відведення мінометів калібру менш ніж 100 мм у секторі "А" зони АТО на Донбасі, тобто в Луганській області.

18 жовтня почалося відведення гармат калібру до 100 мм і мінометів калібру до 120 мм в Донецькій області.

22 жовтня сили АТО завершили відведення танків на всіх напрямках від лінії розмежування на Донбасі.

27 жовтня Петро Порошенко зазначив, що починається відведення артилерії калібром до 100 мм.

Своєю чергою секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що відведення озброєння на Донбасі відбувається таким чином, щоб у разі відновлення бойових дій українські військові могли швидко відреагувати.

Раніше повідомлялося, що бойовики відкривали вогонь по українських позиціях з гранатометів і стрілецької зброї в районі населеного пункту Зайцеве в Донецькій області.

Крім того, нещодавно в зоні АТО внаслідок обстрілу бойовиками українських позицій загинув один військовослужбовець. Терористи, які контролюють зруйнований Донецький аеропорт, відкривали вогонь по позиціях сил АТО в районі селищ Опитне і Піски.

Як заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, на Донбасі немає стабільного режиму припинення вогню і реального доступу місії ОБСЄ на територію окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО): "Незважаючи на певні кроки, ми маємо дуже складну ситуацію".

2 жовтня в Парижі відбулася зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" (Україна, РФ, Франція і Німеччина). За її підсумками президент Петро Порошенко повідомив, що відведення легкого озброєння на Донбасі має тривати 41 добу.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 878 | Додав: adminA | Теги: бойовики, лінія зіткнення, активізація | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]