Пт, 2024-03-29, 07:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:12
Бойовики стріляли біля Пісок і Авдіївки. Сили АТО не повелися. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

Вечір і ніч в зоні проведення АТО пройшли напружено - терористи тричі відкривали провокаційний вогонь у бік українських позицій.

Про це повідомляє прес-центр АТО на сторінці в Facebook.

Так, бойовики відкривали вогонь зі стрілецької зброї в районі Пісок. Також вони обстріляли з АГС позиції українських військових у районі Авдіївки.

"Українські військові, дотримуючись Мінських домовленостей, вогонь у відповідь не відкривали", - підкреслили в штабі.

Крім того, в Зайцевому, що неподалік Горлівки, представники цивільно-військового співробітництва разом з волонтерами роздали продуктові набори, засоби гігієни, дитяче харчування, канцелярське приладдя для школярів. Всього допомогу отримали майже 100 сімей.

Нагадаємо, 1 листопада бойовики терористичного угрупування "ДНР" обстріляли село Піски поблизу Донецька з гранатометів і великокаліберних мінометів. Крім того, волонтери повідомляли про обстріл Пісок 1 листопада, внаслідок якого один військовослужбовець загинув, двох поранено.

29 вересня тристороння контактна група у Мінську домовилася про відведення озброєння калібром менше ніж 100 мм. Під документом стоять підписи спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, представника України Леоніда Кучми та спецпредставника Росії Азамата Кульмухаметова, але відсутні підписи ватажків окремих районів Донбасу. Очікувалося, що завершення підписання відбудеться до 1 жовтня.

30 вересня ватажки окупантів із угрупувань "ДНР" і "ЛНР" Олександр Захарченко і Олександр Плотницький також поставили свої підписи під угодою. Президент України Петро Порошенко 2 жовтня, після зустрічі лідерів країн "нормандського формату" в Парижі заявив, що українська сторона із 3 жовтня почне відведення техніки і озброєння калібру до 100 мм від лінії розмежування на Донбасі.

16 жовтня прес-центр АТО заявив, що українські військові завершили відведення мінометів калібру менш ніж 100 мм у секторі "А "зони АТО на Донбасі, тобто в Луганській області.

18 жовтня почалося відведення гармат калібру до 100 мм і мінометів калібру до 120 мм в Донецькій області.

22 жовтня сили АТО завершили відведення танків на всіх напрямках від лінії розмежування на Донбасі.

27 жовтня Петро Порошенко зазначив, що починається відведення артилерії калібром до 100 мм.

Своєю чергою секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що відведення озброєння на Донбасі відбувається таким чином, щоб у разі відновлення бойових дій українські військові могли швидко відреагувати.

Раніше повідомлялося, що бойовики відкривали вогонь по українських позиціях з гранатометів і стрілецької зброї в районі населеного пункту Зайцеве в Донецькій області.

Крім того, за минулу добу в зоні АТО внаслідок обстрілу бойовиками українських позицій загинув один військовослужбовець. Терористи, які контролюють зруйнований Донецький аеропорт, відкривали вогонь по позиціях сил АТО в районі селищ Опитне і Піски.

Як заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, на Донбасі немає стабільного режиму припинення вогню і реального доступу місії ОБСЄ на територію окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО): "Незважаючи на певні кроки, ми маємо дуже складну ситуацію".

2 жовтня в Парижі відбулася зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" (Україна, РФ, Франція і Німеччина). За її підсумками президент Петро Порошенко повідомив, що відведення легкого озброєння на Донбасі має тривати 41 добу.

"МГБ ДНР" шукає "укрошпіонов", а "розвідники" бойовиків регулярно перетинають лінію розмежування під виглядом мирних жителів

З боку російсько-терористичних військ на Донбасі продовжують фіксуватися збройні провокації, причому в останні дні їх кількість зросла. В основному фіксується неприцільний вогонь із стрілецьких озброєнь (вкл. Великокаліберні кулемети) і АГС-17, 21, рідше (найчастіше для прикриття інфільтрації / ексфільтраціі ДРГ) - ЗУ-23-2 або 82-мм міномети. Про це в Фейсбуці повідомляє координатор групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук.

Протягом доби збройні провокації бойовиків фіксувалися в районі Павлопіль (північніше), Гнутове і Саханка. У районі Заїченко зазначалося використання 82-мм міномета.

У районі н.п. Піски, Авдіївка, Опитне, ДАП-а терористи продовжують відкривати вогонь із стрілецьких озброєнь і станкових гранатометів типу АГС-17.

Також застосування стрілецької зброї зафіксовано південніше н.п. Шуми, а також у глибині бойових порядків бойовиків - південніше Гольмівському (район Лозового).

Між Попасній і Катеринівкою, в районі Новотошковкі відзначена активність піхотних груп бойовиків на дистанції прямої видимості. За попередніми даними, терористи ведуть активне мінування місцевості.

На кількох ділянках на передньому краї продовжують фіксуватися групи спостерігачів бойовиків. Крім того, практично в кожному формуванні російсько-терористичних військ визначені "розвідники", які регулярно перетинають лінію розмежування під виглядом мирних жителів. Їх завданням є вивчення місць дислокації сил АТО.

Відразу в декількох населених пунктах, що знаходяться під контролем "ДНР", відзначаються масові випадки дезертирства "співробітників МВС ДНР" з числа колишніх співробітників МВС України, які перейшли на службу бойовикам. У декількох випадках їм вдалося при цьому знищити "документи обліків" в "органах МВС ДНР", де вони проходили службу.

"МГБ ЛНР" проводить масштабне розслідування з метою встановлення осіб, причетних до витоку в правоохоронні органи України списків членів ГО "Мир Луганщині" (голова - Ігор Плотницкий). Одночасно в Донецьку заарештовані двоє "українських шпигунів" з числа співробітників "МГБ ДНР", яким інкримінується продаж українським спецслужбам бази даних на співробітників "силових відомств ДНР".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 852 | Додав: adminA | Теги: Авдіївка, бойовики, стрілянина, Піски | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]