Чт, 2024-04-25, 07:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:18
Британські вчені пояснили, як сміх перемагає біль
Інші останні Новини світу науки і технологій

Британські вчені з Оксфордського університету пояснили, чому посміявшись від душі, люди забувають про біль. Вчені стверджують, що під час сміху в організмі виділяються хімічні сполуки, які мають знеболювальні властивості. Дослідники також припускають, що в доісторичні часи здатність забутися здоровим сміхом була унікальною особливістю первісних людей.

Саме завдяки сміху, вважають учені, нашим предкам вдавалося групуватися у великі племена - на відміну від інших мавпоподібних істот, що жили пліч-о-пліч із людьми. Дослідники випробовували свою теорію про зв'язок сміху і болю на добровольцях.

Під час дослідження волонтерів поділили на дві групи: одній із них протягом 15 хвилин показували гумористичні відео, другій - сюжети, які, на думку дослідників, безумовно можна вважати нудними - наприклад, змагання з гольфу.

Після цього людям на руки клали пакети з льодом, щоб перевірити, як їх організм відреагує на невеликий біль. Як не дивно, фахівці виявили, що глядачам нудних програм виявилося складніше його терпіти.

Вчені зазначають, що велике значення має і тип сміху. Просто усмішки і сміх не викликають ніякого фізіологічного ефекту. Завдання виконує тільки справжній регіт.

Професор Робін Данбар з Оксфордського університету, який очолював дослідження, вважає, що завдяки нестримному сміху в організмі людини виділяються ендорфіни - хімічні сполуки, що викликають легку форму ейфорії та зменшують біль.

"Це відбувається, коли наші легені спустошуються, - сказав професор, - Мова йде про ті моменти, про які ми говоримо "сміявся до коліків". Саме ці коліки і викликають ефект ендорфінів".

Однак не всі гумористичні програми, які показували волонтерам, впоралися із завданням, зазначив професор Данбар. Фарс, клоунада та ексцентрика мали сильний ефект, тоді як більш інтелектуальний гумор - яке б він задоволення не приносив людям - больовий поріг в організмі не підвищував.

Найбільший успіх мали британський комедійний хіт Містер Бін та ситуаційна комедія - така як американський серіал Друзі.

Дослідники не стали намагатися точно виміряти рівень ендорфіну в організмах людей, бо для цього їм би довелося витягувати із хребтів волонтерів рідину на аналіз за допомогою великої голки. Багатьом би від цієї перспективи відразу стало не до сміху, каже професор Данбар.

Нагадаємо, що у квітні співробітники товариства серцево-судинних хірургів США заявили, що здоровий сміх знімає стрес і м'язову напругу, підвищує імунітет та лікує гіпертонію.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1486 | Додав: nowyny | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]