Вт, 2024-04-23, 17:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:06
Через буріння в морі Туреччина погрожує Кіпру військовим конфліктом
Інші останні Новини світу

Американська компанія Noble Energy планує 1 жовтня розпочати пробне буріння на родовищі природного газу "Блок-12", що входить у спільну виключну економічну зону Ізраїлю та Кіпру.

"Блок-12" знаходиться на північ від ізраїльського газового родовища "Левіафан", що вважається за найбільше з відкритих за останнє десятиліття. "Хізбалла" ж заявляє, що "Левіафан" знаходиться в "ліванських територіальних водах", передає MIGnews.com.

Міністр Туреччини у справах Євросоюзу Аджімн Багіс виступив з неприхованими погрозами стосовно суверенного Кіпру. Він заявив, що якщо буріння на "Блоці-12" розпочнеться, Туреччина дасть на це військову відповідь. Він сказав: "Це - точна причина того, чому наші військові кораблі розміщено в даному регіоні. Саме для цього ми створили потужну армію, і саме для цього ми тренуємо наших солдатів. Вони не можуть бурити в місці, що їм не належить".

Нагадаємо, що ще 2007 року Кіпр надсилав до ООН і Євросоюзу скарги на Туреччину у відповідь на протидію, яку чинить Анкара планам кіпріотів щодо пошуку нафтогазових родовищ на південному узбережжі Кіпру.

Туреччина тоді попередила Кіпр, що має намір захищати "свої легальні права та інтереси", якщо кіпрська влада візьметься до здійснення планів з пошуку нафтогазових родовищ.

Щонайменше п'ять нафтових компаній, включно з російськими та китайськими, проявляли зацікавлення до оголошеного урядом Кіпру тендеру на пошукові та бурильні роботи в районі південного узбережжя острова на площі 70 тисяч квадратних кілометрів (28 тисяч квадратних миль). Поклади нафти там оцінюють на 8-10 мільярдів баррелів.

Туреччина вторглася на Кіпр 1974 року та окупувала третину острова. Турецьку "Республіку Північного Кіпру" не визнано жодною державою світу, крім самої Туреччини.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1536 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]