Пт, 2024-04-26, 00:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:37
До Єгипету знов повернувся хаос: лихоманить від рішень Мурсі
Інші останні Новини світу
У районі площі Тахрір у центрі Каїра поновилися заворушення: у сутичках протестуючих і сил безпеки постраждали десятки людей. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на телеканал "Росія-24".

За інформацією медиків розміщеного там польового госпіталю, у людей зафіксовані осколкові поранення, а також сліди від картечі. Багато постраждали від сльозогінного газу, який активно застосовують співробітники силових структур при розгоні демонстрантів.

Всього з початку заворушень у центрі єгипетської столиці на минулому тижні за допомогою до лікарів звернулися понад 300 чоловік. Одночасно з цим надходить інформація і про потерпілих в інших містах Єгипту. У них прокотилися заворушення, спровоковані останніми указами Президента Єгипту Мухаммеда Мурсі, наділив себе винятковими повноваженнями.

Новими указами Мурсі позбавив судові інстанції права скасовувати свої розпорядження. Крім того, глава держави змінив порядок призначення генерального прокурора і ввів заборону на розпуск конституційної комісії, яка розробляє проект основного закону країни.

Єгипетські судді закликали до загальнонаціонального страйку проти президента Мурсі

Впливовий у Єгипті суддівський союз закликав усіх суддів і прокурорів країни приєднатися до загальнонаціонального страйку протесту проти рішення ісламістського президента Мухаммеда Мурсі фактично взяти під контроль органи юстиції. У ході позачергового засідання в Каїрі ввечері в суботу, 24 листопада, члени союзу висловили думку, що акція повинна тривати до тих пір, поки Мурсі не скасує свої спірні укази, повідомляє Deutsche Welle.

Раніше судді і прокурори у другому за величиною місті Єгипту Александрії припинили роботу, щоб чинити тиск на президента, який постановив, що будь-які його рішення "на захист революції" відтепер не можуть бути оскаржені у суді. Він також оголосив, що верховна палата парламенту і конституційні збори, де домінують ісламісти, надалі не можуть бути розпущені за рішенням суду.

Мурсі обгрунтував це тим, що в органах юстиції, за його словами, засіли численні прихильники поваленого президента Хосні Мубарака, які торпедують процес демократичних перетворень. Єгипетські суди вже одного разу розпустили нижню палату парламенту і перше конституційні збори, нагадує агентство DAPD. Опозиція, однак, звинуватила Мурсі в "безпрецедентній атаці на незалежність органів юстиції".

По всьому Єгипту прокотилася хвиля протестів, у яких взяли участь близько 100 тисяч осіб. У ніч на 25 листопада прихильники опозиції залишалися на центральній площі Тахрір у Каїрі, щоб висловити протест проти дій "нового диктатора". Однак прихильники Мухаммеда Мурсі з руху "Брати мусульмани" призначили на 26 листопада масові акції на знак солідарності з діями президента. Вони мають намір влаштувати мітинги на центральних площах міст і сіл по всьому Єгипту.

Нагадаємо, в січні 2011 року єгипетська революція призвела до повалення режиму президента Хосні Мубарака. Влітку 2012 року відбулись вибори нового президента. Мурсі, висунутий кандидатом асоціацією "Брати-мусульмани", здобув перемогу в другому турі, взявши гору з невеликим відривом над екс-прем'єром генералом Ахмедом Шафіком.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 958 | Додав: adminA | Теги: Хаос, Єгипету, Мурсі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]