Чт, 2024-04-25, 10:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:36
Договір про вступ країни в Європейский союз хорватський парламент підтримав
Інші останні Новини Європейського Союзу

Хорватський парламент на позачерговому засіданні в п'ятницю одноголосно підтримав ратифікацію договору про вступ Хорватії в Європейський союз, повідомляє Бі-Бі-Сі.

По даним хорватських ЗМІ, договір підтримали всі 136 депутатів, що були присутнім на засіданні.

Хорватія вступить у Європейський союз 1 липня 2013 року після завершення процесу ратифікації в 27 країнах ЄС договору про членство. На даний момент документ ратифікували Словаччина, Угорщина, Болгарія, Італія й Мальта.

Референдум щодо приєднання Хорватії до Євросоюзу відбувся в січні. На підтримку цього рішення проголосували 66,24% громадян, що прийняли участь у волевиявленні.

Хорватія отримала статус кандидата в члени ЄС восени 2004 року, проте в грудні 2008 року Словенія, член ЄС з 2004 року, заблокувала технічні переговори про приєднання Хорватії до Євросоюзу до залагодження двосторонньої територіальної суперечки із Загребом.

Восени 2009 року Словенія і Хорватія підписали угоду, що дозволяє міжнародному арбітражу залагодити територіальну суперечку. Рішення арбітражу матиме обов'язкову силу для обох сторін, а також захищатиме доступ Словенії до міжнародних морських шляхів. Арбітражний договір не визначить межі між двома країнами, а лише механізм мирного врегулювання прикордонної суперечки. Хорватія угоду про арбітраж ратифікувала. Словенія це зробила торік.

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу в червні повідомив, що Хорватія стане 28-м членом Євросоюзу з 1 липня 2013 року.

У червні Європейська комісія оголосила про готовність Хорватії до вступу до ЄС - балканська країна виконала всі вимоги Брюсселя, що їх ставлять перед державою-кандидатом у соціально-економічному та політичному плані.

У листопаді Комітет у закордонних справах Європейського парламенту схвалив вступ Хорватії до Європейського Союзу.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1133 | Додав: adminA | Теги: парламент, Хорватія, Європейский союз, Договір | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]