Пт, 2024-04-26, 01:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:38
Два місяці поспіль рецесія економіки України призвела до падіння доходів держбюджету
Інші останні Економічні новини
Рецесія економіки призвела до падіння доходів держбюджету, і з кожним місяцем скорочення податкових платежів стає все очевидніше. У травні 2013 року до загального фонду держбюджету надійшло 26,5 млрд гривень, що майже на 2 млрд гривень менше, ніж у травні 2012 року, пише "КоммерсантЪ-Украина".

За даними Держказначейства, у січні-травні до загального фонду держбюджету було перераховано 117,9 млрд гривень. У порівнянні з п'ятьма місяцями 2012 року надходження зросли на 2,8 млрд гривень, але темпи зростання відрахувань і далі скорочувалися.

Якщо в січні-березні динаміка зростання становила 9,1%, за чотири місяці - 5,5%, то за п'ять - вже 2,4%. Це дуже мало, оскільки планові доходи загального фонду бюджету повинні у 2013 році зрости на 8,9%.

Міністерство доходів і зборів також відзвітувало про виконання плану доходів бюджету. До загального фонду зібрано 130,8 млрд гривень.

"Організаційне та функціональне об'єднання податкової та митної служб, інтеграція баз даних дали нам додаткові інструменти для детінізації економіки. В результаті ми не тільки втримали, а й збільшили рівень відрахувань без фіскального тиску", - заявив міністр Олександр Клименко.

Директор центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук вважає, що незначне зростання доходів на початку року було лише результатом переплат.

У перспективі ситуація буде ускладнюватися, і частково це визнають в уряді, бо активізували пошуки способів наповнення бюджету, наприклад, шляхом урізання податкових пільг або повернення ПДВ векселями.

За словами Боярчука, безболісних способів розв'язати проблеми в уряду не залишилося.

Як повідомлялось, дефіцит держбюджету України в січні-квітні 2013 року становив 16,145 млрд гривень, що в 3,6 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року - 4,52 млрд гривень.

Доходи держбюджету в січні-квітні-2013 становили 106,118 млрд гривень, що на 4,9% більше за відповідний показник 2012 року. Надходження до загального фонду держбюджету за цей період становили 91,42 млрд гривень, що на 5,5% перевищує показник за відповідний період минулого року.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 944 | Додав: adminA | Теги: рецесія економіки України, падіння доходів держбюджету, Два місяці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]