Пт, 2024-04-26, 08:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:55
Єгипет у передчутті громадянської війни. Військам розв'язали руки
Інші останні Новини світу

Президент Єгипту Мохаммед Мурсі наділив армію поліцейськими повноваженнями, зокрема дозволивши військовим заарештовувати цивільних осіб з метою гарантування безпеки і захисту державних установ. Ці повноваження діятимуть до оголошення результатів референдуму, який пройде в країні у суботу, 15 грудня, передає РБК.

Напередодні Збройні сили Єгипту в спеціальному теле- і радіозверненні закликали уряд і опозицію до діалогу - "найкращого і єдиного способу досягнення згоди, яка дозволить реалізувати на практиці інтереси держави та її громадян". У повідомленні особливо підкреслено, що громадяни країни здатні виражати свої погляди мирним способом і не вдаватися до насильства.

Нові повноваження Збройних сил Єгипту набувають чинності відсьогодні, що свідчить про дедалі сильніше напруження в країні напередодні конституційного референдуму, який єгипетська опозиція в особі "Фронту національного порятунку" не сприймає.

Заворушення в Єгипті спалахнули 22 листопада 2012 р., коли президент Мурсі особистим рішенням розширив свої владні повноваження, внісши поправки до конституційної декларації. Це стало приводом для масового виступу опозиції, яка звинуватила Мурсі в узурпації влади.

Суперечливі положення декларації було вилучено 9 грудня 2012 р., однак проведення конституційного референдуму, запланованого 15 грудня, скасовано не було. Учасник національного діалогу - зустрічі представників опозиції з керівництвом країни - екс-кандидат на пост президента Мухаммед Салім аль-Ауа підтвердив, що дія декларації, яка містила суперечливі положення, повністю скасована. Вона замінена новим аналогічним за статусом документом, який також не може бути оскаржений у судовому порядку.

Скасування або перенесення референдуму щодо затвердження нової Конституції Єгипту - одна з основних вимог єгипетської опозиції, в разі виконання яких лідери протестів готові були сісти з Мурсі за стіл переговорів. Опозиція також вимагає, щоб Мурсі відмовився від взятих на себе диктаторських повноважень (громадяни Єгипту тимчасово не можуть опротестовувати його рішення в суді), а також провести розслідування випадків насильства проти демонстрантів.

Днями Мурсі був змушений втекти з президентського палацу, який взяли в облогу протестувальники. Після запеклих нічних сутичок президентська гвардія розмістила біля палацу танки і бронетехніку, повністю перекривши автомобільний рух у цьому районі, а також встановивши там бетонні блоки і оточивши президентський комплекс колючим дротом по всьому периметру.

Мурсі здобув перемогу на президентських виборах, що відбулися в червні 2012 р. Після інавгурації він вийшов зі своєї партії - політичного крила руху "Брати-мусульмани". Новий президент заявив про бажання будувати Єгипет, відкритий для всіх його громадян, незалежно від переконань. Разом з тим в уряд, сформований при Мурсі, увійшли тільки помірковані ісламісти і військові. У серпні глава держави відправив у відставку лідера генералів - Мухаммада Тантаві. Таким чином ісламіст значно зміцнив свій політичний вплив.

Опозиція Єгипту відкинула нову декларацію президента

Опозиція Єгипту відкинула нову конституційну декларацію, яку напередодні прийняв президент країни Мухаммед Мурсі, і виступила із закликом до світських сил вийти у вівторок на масові демонстрації проти наміченого на 15 грудня референдуму за новою конституцією.

"Фронт національного порятунку" на прес-конференції в Каїрі заявив, що відмовляється прийняти декларацію та виступає проти проведення референдуму за новою конституцією, оскільки вважає документ одностороннім і не узгодженим з усіма політичними силами Єгипту і соціальними верствами суспільства. Крім того, представники ліберальної опозиції назвали нову Конституцію такою, що "не відповідає інтересам єгипетського народу".

Опозиціонери закликали всі прогресивні сили Єгипту виходити на площі своїх міст на знак протесту проти політики, яку проводить Мохаммед Мурсі, і незгоду з проведенням референдуму 15 грудня 2012 року.

Новою конституційною декларацією, яку схвалив у неділю президент Мурсі, передбачено проведення прямих виборів Конституційної комісії, яка займатиметься створенням нового основного закону країни в разі незгоди єгиптян з проектом Конституції, винесеної на референдум 15 грудня.

У документі мовиться, що якщо на референдумі 15 грудня єгиптяни не схвалять основний закон, членів нової конституційної комісії оберуть прямим голосуванням протягом трьох місяців після референдуму.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1021 | Додав: nowyny | Теги: Єгипет, громадянська війна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]