Пт, 2024-03-29, 09:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:19
ЄС оприлюднив список "нев'їздних" бізнесменів з Бєларусі
Інші останні Новини світу

Офіційне видання Євросоюзу (Official Journal of the EU) опублікувало список білоруських бізнесменів і компаній, на яких вирішено було поширити санкції ЄС, повідомляє Lenta.Ru.

Санкції, як повідомлялося раніше, передбачають заборону на в'їзд в ЄС, а також заморожування активів згаданих підприємців у країнах ЄС.

Рішення про санкції було прийнято на засіданні Ради ЄС 23 березня. Незадовго до цього дипломатичні джерела повідомили, що обмеження торкнуться двох великих білоруських бізнесменів: Юрія Чижа і Анатолія Тернавського.

Інформація підтвердилася. У "чорному списку" ЄС присутні обидва цих прізвища. Юрій Чиж, за інформацією білоруського видання "Ежедневник", керує радою директорів групи компаній "Трайпл" (серед напрямів її діяльності - торгівля нафтопродуктами, рітейл, фармацевтика, туризм, сільське господарство та виробництво будівельних матеріалів). Укладачі "чорного списку", обгрунтовуючи санкції, стверджують, що Чиж "надає фінансову підтримку режиму Лукашенка". Анатолій Тернавський представляє групу компаній "Юнівест-М" (яка займається торгівлею нафтопродуктами, нерухомістю, ресторанним бізнесом). У "чорному списку" він фігурує як "людина, близька до родини Лукашенка".

У рейтингу найбільш впливових і успішних бізнесменів, який складає видання "Ежедневник", Чиж і Тернавський займають відповідно друге і дванадцяте місця. Перше місце в цьому рейтингу займає Володимир Пефтієв, щодо якої санкції ЄС були введені влітку 2011 року.

У новому "чорному списку" крім Чижа і Тернавського ще близько десятка білорусів. Це судді і співробітники силових структур, яких укладачі списку вважають відповідальними за переслідування білоруської опозиції. В цілому, за даними Ради ЄС, в "чорних списках", що стосуються Бєларусі, в даний час знаходяться 243 особи (включаючи президента республіки Олександра Лукашенка).

У новому "чорному списку" також згадані 29 компаній, на які поширюються санкції. Це "Трайпл" Юрія Чижа та її дочірні фірми, а також "Юнівест-М" і кілька її "дочок". Крім того, в список включені ряд компаній, контрольованих Володимиром Пефтіевим (на додаток до трьох компаніям - "Бєлтехекспорт", "БТ-Телекомунікації" і "Спорт-Парі", щодо яких санкції були введені раніше).

Формально документи, опубліковані в офіційному виданні ЄС (1 та 2), являють собою доповнення до раніше прийнятим рішенням щодо санкцій щодо Бєларусі (це, відповідно, рішення від 2006 і 2010 років). У минулому, нагадаємо, санкції ЄС вводилися проти білоруської влади у відповідь на президентські вибори в Бєларусі (які Європа визнала недемократичними) і переслідування опозиції в республіці. До сих пір обмежувальні заходи - в основному заборона на в'їзд до країн Євросоюзу - поширювалися головним чином на білоруських держслужбовців.

Санкції набрали чинності 24 березня.

Напередодні у відповідь на розширення санкцій ЄС президент країни Олександр Лукашенко пообіцяв не випускати опозиціонерів з країни у відповідь на санкції ЄС .


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1095 | Додав: adminA | Теги: Бєларусі, список нев'їздних бізнесменів, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]