Сб, 2024-04-20, 12:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:01
Глава Євроради порадив Азарову сидіти удома
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС


В Україні в 2004 році була демократія, і країна має повернутися до демократичної моделі держави, заявив голова Європейської Ради Херман ван Ромпей, передає "Інтерфакс-Україна"

"Коли свого часу український прем'єр-міністр оголосив про намір відвідати Брюссель, ми сказали йому: не варто, залишайтеся вдома. Ми подали Києву конкретний політичний сигнал - змінити ситуацію", - сказав ван Ромпей, відповідаючи на питання в передачі телеканалу Євроньюс, показаній в середу.

У відповідь на питання з України про те, чому б керівникам ЄС не приїхати до Києва і не поставити українському керівництву незручні запитання замість того, щоб бойкотувати чемпіонат Європи з футболу і тим самим "штовхати Україну в руки Росії, незважаючи на те, що українці хотіли б приєднатися до ЄС", глава Євроради зазначив, що був у Києві з головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу в грудні 2011 року.

"Ми досить довго розмовляли про це з президентом Януковичем. Ми парафували угоду про асоціацію з Україною, відкривши таким чином перед нею європейські перспективи, але ми не ратифікували цю угоду", - зазначив ван Ромпей.

"Ми чітко сказали, що це можливо лише за умови, якщо Україна буде дотримуватися наших цінностей, тому що угода про асоціацію стосується не тільки торгівлі, а й політичних домовленостей, і ми вважаємо неприпустимим те, як Україна поводиться з колишнім прем'єр-міністром Юлією Тимошенко. І ми про це гранично чітко заявили президенту Януковичу", - зазначив ван Ромпей.

"Я особисто не приїду на Євро-2012, тому що збірна Європи не існує, а бельгійська команда в ньому не бере участі. Але, в будь-якому випадку, ми дали зрозуміти нашу позицію українському керівництву", - сказав голова Європейської Ради.

Деякі ЗМІ розцінили заяву Ван Ромпея як пораду Миколі Азарову не їхати на засідання Ради з питань співпраці Україна-ЄС у Брюсселі, заплановане на 15 травня.

Водночас, Єврокомісія спростовує інформацію, розповсюджену ЗМІ з посиланням на слова президента Ради ЄС Германа ван Ромпея про скасування Ради зі співробітництва Україна-ЄС, запланованої на 15 травня. "Він не мав на увазі Раду зі співробітництва, яка стоїть на порядку денному ЄС 15 травня", - заявили агентству "Інтерфакс-Україна" в Європейській комісії 9 травня в Брюсселі.

Разом з тим, в Місії України при ЄС повідомили, що поки не мають інформації про можливе скасування запланованого на 15 травня засідання Ради співробітництва Україна-ЄС, передає УНІАН..

Речник Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Майя Кощанчич також повідомила, що поки не має такої інформації.

Нагадаємо, в середу, 9 травня, в Європейському парламенті відбудеться конференція під назвою Суд проти Юлії Тимошенко - поважаючи український закон або порушуючи права людини. Серед учасників заявлені заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін та представник Гельсінського комітету з прав людини Мікаель Лінгбо (Mikael Lyngbo).

Раніше стало відомо, що проведення 18-го саміту глав держав Центральної та Східної Європи, який повинен був відбутися 11-12 травня в Ялті, відкладено на невизначений термін. Це викликано відмовою глав 14 європейських країн приїжджати в Україну. Зокрема лідери Румунії, Албанії, Хорватії, Чорногорії та Чехії заявили про відмову від участі в саміті через справу екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Зазначимо, що сьогодні, 9 травня, Тимошенко доставили з жіночої колонії Харкова до лікарні для проходження курсу реабілітації.

Президент Литви розповість Януковичу, куди він може повернути

Голова Сейму Литви Ірена Дягутене вважає правильним рішення президента країни Далі Грибаускайте відвідати Україну, незважаючи на скасування саміту в Ялті.

"Я думаю, що це вкрай правильне рішення", - сказала спікер в інтерв'ю литовській радіостанції Ziniu radijas у середу.

"Хоча зазвичай я ніколи не коментую рішень президента у цій сфері, за яку за Конституцією відповідає президент, проте розумію, що з Україною ми зобов'язані підтримувати дружні відносини, допомагати їм виправляти помилки, які виникають на шляху зближення цієї країни з ЄС, і ми не можемо крізь пальці дивитися на порушення прав людини", - додала вона.

Литовський лідер, за словами глави сейму, в ході свого візиту має намір зустрітися з президентом країни Віктором Януковичем і ув’язненою екс-прем'єром Юлією Тимошенко.

"Я думаю, що у президента буде ця можливість - зустрітися з ув’язненою Тимошенко і з перших вуст почути про все те, що сьогодні відбувається на Україні, а після цього зустрітися з президентом України і відкрито сказати, в якому напрямку вони можуть повернути, якщо не роблять висновків з порушень прав людини, відвертаючись від демократичних процесів", - сказала Дягутене.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1185 | Додав: adminA | Теги: Глава Євроради, Азарову сидіти удома | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]