Вт, 2024-04-16, 08:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:04
Іспанський парламент остудив "незалежний" запал Каталонії
Інші останні Новини світу
Парламент Іспанії проголосував проти постанови, що дозволяє владі Каталонії проводити референдум про самовизначення цього регіону. Проект відповідного документа було внесено на розгляд депутатів регіональною каталонською партією, однак проти нього проголосували як правлячі консерватори, так і опозиціонери із Соціалістичної партії, повідомляє Reuters.

Жителі Каталонії виступили за проведення такого референдуму наприкінці вересня, проте через протидію центральної влади голосування не відбулося. Каталонія - один із найуспішніших регіонів Іспанії, що має власні культуру, мову і традиції. Однак через економічну політику Мадрида він, як і решта іспанських територій, опинився в глибокій кризі.

У липні 2010 року на вулиці Барселони - головного міста регіону - вийшли більше мільйона людей, які зажадали самовизначення для своєї батьківщини. Ця маніфестація викликала різке засудження в Мадриді, де каталонську незалежність назвали "неконституційною".

Каталонія була незалежною країною до 1714 року, проте в ході війни проти іспанської монархії була захоплена і приєднана до королівства. Пізніше каталонці не раз намагалися домогтися більшого ступеня автономії від Мадрида, однак ці спроби щоразу припинялися.

5 вересня законодавці каталонського муніципалітету Сан-Педро-де-Торельйо оголосили про незалежність своєї території від центрального уряду Іспанії.

25 вересня голова уряду Каталонії Артур Мас оголосив, що 25 листопада в регіоні пройдуть дострокові вибори. Артур Мас пояснив своє рішення про проведення дострокових виборів у Каталонії тим, що під час зустрічі з прем'єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм було відкинуто пропозицію Каталонії надати автономії можливість самостійно визначати рівень податкових відрахувань до держскарбниці.

3 жовтня депутат Європарламенту від Іспанії Алехо Відаль-Куадрас Рока запропонував направити в Каталонію загони іспанської цивільної гвардії. На його думку, таким чином можна буде припинити можливі кроки Каталонії в бік незалежності.

Довідка

Каталонія - автономне співтовариство на північному сході Піренейського півострова, населення якого становить 7,5 мільйона людей (16% населення Іспанії). Торік обсяг ВВП Каталонії становив п'яту частину ВВП країни (200 мільярдів євро). Щороку Каталонія, як регіон-донор, платить до держбюджету на 5 мільярдів євро більше, ніж отримує назад.

У Каталонії дочасні вибори пройдуть вже втретє. Раніше дострокові вибори через політичну кризу відбулися в 1995 році і 2006 році.

Нинішній уряд Каталонії було обрано 29 листопада 2010 року. Як відзначають іспанські політологи, прийдешні в листопаді дострокові вибори фактично стануть референдумом з питання про відокремлення.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1032 | Додав: adminA | Теги: запал Каталонії, Іспанський парламент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]