Пт, 2024-04-19, 20:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:32
Скільки платили впійманому російському шпигунові повідомила прокуратура Канади
Інші останні Новини світу
Офіцер ВМС Канади Джеффрі Пол Ділайл, який напередодні зізнався в шпигунстві на іноземну державу, - ймовірно, Росію - отримував за свою діяльність по 3 тисяч доларів щомісячно, повідомляє канадська щоденна газета Globe and Mail з посиланням на державну прокуратуру.

Молодший лейтенант Ділайл був заарештований у січні. Він проходив службу в одному з розвідувальних підрозділів канадських ВМС у графстві Галіфакс на сході країни. Звинувачення проти 41-річного офіцера було висунуто у рамках закону про безпеку інформації, ухваленого в Канаді в грудні 2001 року після терористичних актів 11 вересня в США, передає РИА "Новости".

Globe and Mail пише, що суддя у березні 2012 року заборонив публікувати відомості про справу Ділайла. Після визнання ним своєї провини заборона втратила чинність.

Ділайл у ході допитів нібито розповів прокурорам, що розпочав свою співпрацю з Москвою ще в 2007 році, коли зайшов у російське посольство і висловив бажання "зрадити свою країну за готівку", зазначає видання.

За даними канадської прокуратури, військовослужбовець від 1998 року мав доступ не лише до канадської інформації під грифом "цілком таємно", але також і до системи обміну розвідданими з деякими союзниками Канади: Австралією, Новою Зеландією, США і Великобританією. Користуючись цим, Ділайл раз на місяць викачував інформацію, що містить якусь згадку про Росію, і нібито передавав її своїм кураторам.

За даними прокуратури Канади, обвинувачений повідав, що спочатку отримував по 5 тисяч доларів на місяць, але незабаром йому скоротили зарплату до 2,8 тисячі, а потім знову підняли до трьох тисяч. Гроші надходили на рахунок військового за допомогою міжнародних банківських переказів.

Восени 2011 року канадець на вимогу Москви поїхав до Ріо-де-Жанейро, де нібито зустрівся зі своїм куратором на ім'я Віктор. Після повернення на батьківщину Ділайла затримали співробітники прикордонної служби. Під час обшуку у нього було знайдено великі суми готівки, а також кілька передоплачених кредитних карт.

За відомостями преси, росіяни нібито занепокоїлися перехопленням Ділайла і спробували зробити так, щоб він на деякий час "заліг на дно". Проте він усе ще відправляв секретну інформацію аж до грудня 2011 року.

Зазначимо, нещодавно також влада США висунула звинувачення 11 особам в незаконному експорті високотехнологічних мікроелектронних пристроїв зі Сполучених Штатів до Росії. Вісім осіб перебувають у США і, за рішенням суду Х'юстона, були взяті під варту.

Всі затримані працювали у двох компаніях - американській Arc Electronics і російській "Апекс".

Спочатку групу росіян у ЗМІ називали російськими шпигунами, однак пізніше їхній зв'язок з розвідкою офіційно спростували в російському МЗС.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 901 | Додав: adminA | Теги: прокуратура Канади, російському шпигунові, платили | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]