Пт, 2024-03-29, 13:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:58
Як будуть з'єднувати мережі домовилися "Київстар" і "МТС"
Інші останні Економічні новини

Після піврічного конфлікту два найбільші оператори мобільного зв'язку - "Київстар" і МТС - домовилися про умови взаємного з'єднання мереж. Сторони підписали договір на 2012 рік, і найближчим часом "Київстар" погасить заборгованість перед партнером за встановленими державою тарифами. Втім, в МТС не вважають конфлікт вичерпаним і вимагають повернути старі борги Beeline. Про це пише "КоммерсантЪ-Украина".

"Київстар" і МТС досягли домовленості щодо інтерконекту, розповів учора директор департаменту регуляторно-правового забезпечення "Київстару" Андрій Осадчук.

"Договір про взаємне з'єднання мереж на 2012 рік підписано на умовах, що задовольняють обидві сторони", - стверджує він. Цю інформацію підтверджують і в МТС.

Попередня угода між компаніями була розірвана на початку року з ініціативи "Київстару". Оператори звинувачували один одного в затягуванні підписання нового договору і збиралися звертатися за врегулюванням суперечки в Нацкомісію, що здійснює держрегулювання в сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), і суди.

В НКРЗІ причин для конфлікту не бачили - в минулому році регулятор визнав усіх операторів телекомунікацій компаніями з істотною ринковою перевагою на ринку інтерконнекту і встановив єдині ставки доступу - 0,36 грн/хв.

"Ми втрутилися в цю ситуацію, запросили на нараду операторів. Проте вони встигли підписати договір до наради", - говорить член комісії Ігор Сиротенко, який раніше погрожував "Київстару" і МТС позбавленням ліцензій за роботу без договору.

У МТС вважали, що, не підписуючи договір, "Київстар" намагається економити на розрахунках за інтерконнект, оскільки баланс платежів останній рік складався не на його користь. Джерело, близьке до однієї зі сторін конфлікту, оцінює сформовану заборгованість "Київстару" перед МТС за січень-травень приблизно в 40 млн грн.

"Всі розрахунки між компаніями будуть проведені найближчим часом", - говорить пан Осадчук.

Втім, у МТС конфлікт не вважають вичерпаним. Справа в тому, що у компанії немає угоди про інтерконект з операторами "Голден Телеком" (ГТ) і "Українські радіосистеми" (УРС), що працювали до об'єднання з "Київстаром" під брендом Beeline. Сторони не ведуть взаєморозрахунків з початку 2010 року. Заборгованість ГТ і УРС перед МТС оцінюють приблизно в 60 млн грн.

"Процес переговорів затягується, ми, як і раніше, не бачимо бажання іншої сторони врегулювати проблему", - говорить директор з корпоративного управління і контролю МТС Олег Проживальський.

Компанії намагаються вирішити питання в судах, але безрезультатно.

МТС збирається звернутися зі скаргою в Антимонопольний комітет (АМКУ), звинувачуючи "Київстар" у зловживанні своїм становищем найбільшого оператора. Втім, в АМКУ вважають обидві компанії монополістами. З лютого комітет веде розслідування, звинувачуючи їх у завищенні тарифів на роумінг, а минулого тижня рекомендував знизити тарифи на зв'язок всередині країни.

У "Київстарі" мають намір ліквідувати УРС і ГТ, перевівши всіх абонентів собі, неодноразово заявляло керівництво компанії. За словами джерела в "Київстарі", компанії будуть ліквідовані на початку наступного року.

Нагадаємо, 14 червня 2012 року Антимонопольний комітет (АМКУ) надіслав двом найбільшим операторам мобільного зв'язку в країні - "Київстару" і МТС - офіційні листи з рекомендаціями знизити тарифи протягом 15 днів до економічно обґрунтованого рівня.

Якщо це станеться, двом найбільшим мобільним операторам України доведеться виплатити величезні суми грошей: "Київстару" - 1,3 млрд грн, а МТС – 910 млн грн.

АМКУ не втручався в тарифну політику мобільних операторів до березня 2010 року. Тоді комітет зажадав від "Київстару" скасувати підвищення тарифів, заявивши, що в разі відмови застосує до оператора жорсткі фінансові санкції.

Якщо Антимонопольний комітет України оштрафує операторів мобільного зв'язку "Київстар" і "МТС-Україна" на 10% від їх річного обсягу, то компаніям просто доведеться закрити свій бізнес.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 965 | Додав: admin | Теги: мтс, Київстар | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]