Вт, 2024-03-19, 09:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:16
Заробітки на Євро: прибуток приносять сувеніри, пиво і перепродаж квитків
Інші останні Економічні новини

Про те, як збагатилися на підготовці та проведенні Євро-2012 деякі компанії і чиновники, мовилося чимало, і, напевно, стільки ж буде сказано після завершення футбольного свята та підбиття підсумків. Та все ж деякі "дивіденди" вдалося отримати від проведення чемпіонату з футболу й простим українцям.

ЄВРО-2012: Календар та результати матчів

Продажем квитків на футбольні матчі на стадіоні "Олімпійський" зайнявся Іван С. з Києва, повідомляє ТСН. Схема була проста: спочатку чоловік офіційно купив квитки на сайті УЄФА, а потім продавав їх охочим побачити футбольне свято на власні очі з невеликою "накруткою".

Проте Іван робив це не задля заробітку, а заради того ж таки футболу. "Дуже хотілося потрапити на футбол, проте відвідати абсолютно всі матчі для мене було надто дорого. Тому вирішив трохи заробити на квитках: продав їх із деякою "накруткою", і в результаті чотири квитки отримав безкоштовно. Тож метою мого "підробітку" на Євро-2012 був той самий футбол", – розповів він.

Звичайно, багато хто займався таким бізнесом і з метою наживи. Зіткнутися з "конкурентами" довелося й Іванові. "У мене були квитки другої категорії, продавав їх у середньому по тисячі гривень. Знаю, що інші просили більше тисячі гривень за квитки третьої категорії. У перші ж дні, коли я вивісив оголошення про продаж квитків, мене атакували дзвінками перекупники, які пропонували забрати одразу всі квитки, давши по 200-300 гривень "зверху" за кожен із них", – поділився досвідом "бізнесмен".

А от Максим К. зі Львова за півтора року до Євро-2012 створив компанію, яка займається дистрибуцією слабоалкогольних напоїв (пива, квасу, води, соків тощо). Проте, звичайно, найпопулярнішим напоєм серед футбольних уболівальників було пиво. Чоловік каже, що особливих сподівань на зростання прибутків під час Євро його компанія не покладала, проте все ж таки думала, що справи йтимуть жвавіше, ніж виявилося насправді.

"Чи вдалося нам суттєво збільшити прибутки? Ні. Євро на нашому бізнесі відчутно не позначилося, окрім того, що з'явилися певні проблеми з логістикою. Більше, ніж чемпіонат, на ході наших справ позначається температура "за бортом": під час спеки попит на наш товар хороший", – зазначив він.

Проблеми для бізнесмена були пов'язані зі створенням фан-зони, пішохідної зони (де збирається основна маса вболівальників, і за межі якої вони майже не виходять, тобто вся жвава торгівля саме там), куди пиво довелося підвозити на візках. Крім того, постачання товару було дозволено тільки вночі – з 00.00 до 8.00. "У цей час працівники торговельних точок вкрай виснажені. До того ж, компаніям-дистриб'юторам доводиться підлаштовуватися й працювати вночі", – пояснив Максим.

Проте, незважаючи на незручності, всі клієнти Максимової компанії в центрі міста безмежно щасливі через проведення Євро. "Всі наші клієнти, магазини і торговельні точки, які розташовані в цій зоні, задоволені, а всі торговельні організації, як наша – не дуже", – додав він.

Так, наприклад, одну львівську кав'ярню в центрі міста, яка до Євро спеціалізувалася лише на чаї та каві, а пиво мала просто в асортименті, "аби було", зараз жартома називають пабом. Тому що попит на пиво стрімко зріс, а прибутки за рахунок цього збільшилися в 5-10 разів, розповів бізнесмен. "Оскільки телефонують о другій годині ночі і просять привезти пиво, напевно, задоволені і справи йдуть добре", – зазначив він.

Проте Максим наголосив, що очікував більшої кількості туристів: очікували 300 тисяч осіб у Львові, а насправді приїхало не більш ніж 30 тисяч. "В робочі дні під час Євро точно такий самий попит, як і в звичайні вихідні дні у Львові, коли приїжджають туристи просто оглянути місто", – поділився спостереженнями він.

Але попит формували не тільки ті, хто спостерігав за футбольними перипетіями у фан-зоні, а й вболівальники перед екранами телевізорів. Тож загалом, за словами бізнесмена, попит на пиво завдяки футболу зріс на 20-30%. "Наприклад, колеги розповідали: прийшла група голландських туристів, і доки роздивлялася футболки в магазині, випила 30 літрів пива й пішла задоволена. Туристи чудові, п'ють добре", – зазначив Максим.

На думку бізнесмена, після завершення футбольного свята продаж тільки зросте, тому що буде літо, спека, сонце. "Євро мине – ми залишимося. Євро – це і тимчасова незручність, і свято, коли всі в місті стали добрішими та більш гостинними", – підсумував він.

Жодних перешкод не виникало в охочих влаштуватися попрацювати під час Євро-2012 у фан-зону, щоправда, прибиральником. У цьому на власному досвіді переконалися журналісти програми "Гроші" каналу "1+1". Так, один із них влаштувався у клінінгову компанію, яка набирала людей для прибирання київської фан-зони.

Охочих приймали одразу: без документів, навичок і досвіду роботи – без жодних вимог. За таку благородну справу, підтримання чистоти і порядку в фан-зоні, пропонувалася скромна оплата – 10 гривень за годину. За зміну збагатитися вдалося на 140 гривень.

Охочих так заробити на Євро виявилося небагато: місце, де збираються тисячі людей з усього світу, мало прибирати всього семеро "добровольців". Причому, як з'ясувалося згодом, начальників було ненабагато менше – п'ятеро.

Очікуваного ажіотажу довкола поселення інтуристів не було

Найбільш резонансним та широко обговорюваним способом заробітку на Євро-2012 стала здавання житла в оренду в містах, де проводилися матчі, – Києві, Харкові, Донецьку та Львові. Чого тільки про це не говорили ще за кілька місяців до початку футбольного свята – про в рази завищені ціни, про невідповідність цим цінам запропонованих умов… Та не так сталося, як сподівалося.

Експерти з питань нерухомості одностайно запевняють: сподівання тих, хто планував добряче заробити, здавши в оренду житло, не справдилися – і туристів було не так багато, як очікувалося, і орендодавцям довелося дещо стримати власні апетити.

"Під час Євро ми не відчули суттєвого збільшення потоку тих, хто бажав би орендувати житло в містах, де проходили матчі. Більша частина потоку пішла через напівдержавні структури та організовані канали. Тому кардинальних змін на ринку не було", – розповів директор Агентства нерухомості "АлексКонсалт" Олег Жук.

Крім того, за його словами, насправді не так вже й багато власників житла прагнули приймати гостей, таких була майже половина. "Дехто категорично не хотів здавати житло під час Євро вболівальникам, тому що переживали через можливе псування майна. Дехто, навпаки, намагався здавати саме в цей період, але за суттєво завищеними цінами. Наскільки їм це вдалося – побачимо за результатами місяця", – зазначив експерт.

Про ажіотаж на ринку нерухомості, який розпочався за три-п'ять місяців до чемпіонату, згадала і член Спілки нерухомості міста Києва, виконавчий директор Агентства нерухомості "Поліс Груп" Наталя Замула. "Тоді народ жваво переробляв квартири, призначені для здачі в оренду на добу, під хостели в очікуванні напливу туристів. Але попит не виправдав очікування власників житла, і такого ажіотажного попиту ми не спостерігаємо", – зазначила експерт.

Проте зауважила, що все ж таки ціни дещо вищі, ніж завжди, але несуттєво. За її словами, самі іноземці казали, що "не може Україна стільки коштувати, скільки спочатку просили за житло". Замула зазначила, що попит формують і українці, які приїжджають з інших міст, й іноземці.

"Іноземці активно користуються сайтами, букінгом. Ті власники житла, хто виклав свої пропозиції (зокрема готелів та пансіонатів) на таких сайтах, отримав через букінг замовлення від іноземних гостей", – розповіла вона. Тож орендодавці заробили, але значно менше, ніж сподівалися.

Українці залюбки б допомагали іноземцям і безкоштовно, але "фінанси співають романси"

Непоганий спосіб заробити на Євро – продаж сувенірів із символікою чемпіонату та іншої футбольної атрибутики. Ті, хто пропонує вболівальникам таку продукцію, офіційно за день можуть заробити близько 10 тисяч гривень, ті, що торгують неофіційно, – трохи менше. За словами продавців, покупці не надто зважають на ціни на Євро-сувеніри.

Також охочі (щоправда, тільки повнолітні) могли спробувати себе в ролі стюарда на Олімпійському стадіоні, заробивши за один матч від 120 гривень. Світлана Н. розповіла, що робота ця непроста. "Хтось намагається палити на стадіоні, хтось примудряється пронести дудки та алкоголь, що суворо заборонено… І вболівальників доводиться заспокоювати, а вони на довгоочікуваному футбольному святі – не хочуть стримувати ані бажання, ані емоції. Тож працювати буває складно", – зазначила вона.

Деякі кияни влаштовували екскурсії для іноземців українською столицею. Єдине, що було потрібно для такого "підробітку", – знання міста та англійської мови. Щоправда, дехто робив це безкоштовно – задля задоволення та звичайного спілкування з іноземними гостями.

Ірина Ф. проводила для іноземців піші прогулянки Києвом за 300 гривень. За її словами, для іноземців це не так вже й дорого, а дехто навіть пригощав потім обідом або вечерею. "Найбільше всіх вражають звичні для нас Києво-Печерська лавра, Софіївський та Михайлівський собори. Дехто закохувався після прогулянки у вечірній Київ. Задоволення купа! Аби не певні фінансові проблеми та втрата роботи нещодавно, робила б це безкоштовно. Але довелося викручуватися", – розповіла киянка.

Зауважимо, що прогнози чиновників щодо кількості іноземних туристів поки що залишаються далекими від реальності: власники готелів, хостелів та кемпінгів кажуть, що їхні заклади порожні, хоч і сподіваються, що ситуація зміниться ближче до фінальних матчів.

А от харчівні мали б мати непоганий зиск з Євро. Наприклад, за перші 12 днів роботи фан-зони в Києві на Хрещатику побували 1 млн 250 тисяч уболівальників, які за цей час випили 200 тисяч літрів пива (три цистерни), з'їли 60 тисяч хот-догів і залишили по собі 263 тонни сміття.

Та й на сплеску патріотичних почуттів з нагоди Євро-2012 робиться успішний бізнес: українці не шкодують грошей на сувеніри з символікою чемпіонату, не кажучи вже про іноземних туристів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1176 | Додав: admin | Теги: Євро-2012 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]