Пт, 2024-04-26, 00:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:17
Кому вигідний липовий контракт на будівництво LNG-терміналу - міжнародний скандал,- преса
Інші останні Економічні новини
"Компанія Gas Natural Fenosa не підписувала ніяких контрактів щодо інвестування в проект з будівництва LNG-терміналу в Україні, і не очолює жодного консорціуму з розвитку вищевказаного терміналу. Gas Natural Fenosa не розглядає це питання і не має представників, які б працювали над ним в Україні. Ми категорично спростовуємо цю новину, яка з’явилася в різних засобах масової інформації". Саме так прокоментувала інформацію про участь в консорціумі з будівництва терміналу з прийому скрапленого газу прес-секретар іспанської компанії Gas Natural Fenosa Луіс Алонсо.

Як відомо, у понеділок Україна нібито підписала інвестиційну угоду з іспанською фірмою Gas Natural про початок будівництва терміналу для скрапленого газу в Одеській області. Прем’єр Микола Азаров навіть назвав цю угоду революційною та початком диверсифікації постачання газу до України. Однак наступного дня іспанська фірма заявила, що жодної угоди з нашою державою не підписувала. Тож момент будівництва терміналу, який мав покласти початок енергетичній незалежності країни, поки що обертається для України міжнародним скандалом.

Як з’ясувалося за кілька днів по тому, чоловік, який 26 листопада в присутності українського прем’єр-міністра підписав угоду про створення консорціуму інвесторів національного проекту "LNG-термінал" - не є генеральним директором з зовнішніх відносин компанії Gas Natural Fenosa (Іспанія) Джорді Гарсіа Табернеро (як заявила в підсумковому прес-релізі прес-служба Державного агенства з інвестицій та управління національними проектами), а - насправді Джорді Сарда Бонвеї, повірений іспанської компанії в Україні. Саме так його відрекомендував куратор проекту "LNG-термінал" Віталій Дем’янюк. То хто насправді підписав "пакт" нової енергетичної незалежності України? І що означає нинішній поворот подій - дійсно недопрацювання переговірників чи добре продуману інформаційну атаку від міжнародних конкурентів, яким так не вигідне посилення енергетичної незалежності України, про яку напередодні попереджали в Держнацагенстві?

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойкона засіданні уряду відчитався, що, мовляв, нічого не знає про те, що цей Джорді Сарда Бонвеї не працює в названій іспанській компанії. Бойко повідомив, що саме ця людина брала участь у всіх етапах переговорів і додав, що зараз з’ясовується, чи була у іспанця ліцензія на такі дії.

"Там зараз інший технічний момент, вони з’ясовують, чи була у іспанця довіреність", - сказав міністр.

На сайті Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами дано єдине пояснення. В коментарі голови Держагенства Владислава Каськіва сказано, що на руках агентства є підписаний текст угоди "Про співробітництво між Держагенством та компанією Gas Natural Fenosa". Паралельно Каськів уточнив, що Джорді Сарда Бонвеї, підпис якого і стоїть під угодою, та директор Gas Natural Europe з Німеччини пан Томас Раукауф брали безпосередню участь в координаційній зустрічі 7 компаній - потенційних партнерів проекту 15 вересня в Ялті.

"Тоді, зокрема, і обговорювалося підписання такої угоди. Це документальний факт!", - наводяться слова Владислава Каськіва на сайті Держагенства.

На останок додано, що якщо іспанська компанія дійсно прийняла рішення не брати участь у проекті, то "ми з повагою поставимося до нього, оскільки розуміємо, що воно могло бути прийняте в умовах зрозумілого тиску". Від детальніших коментарів у Держагенстві поки що відмовляються.

Що ж, ситуація справді вимагає відповідей. Адже, організовуючи захід такого масштабу, навряд чи організатори планували провести так, щоб в підсумку спровокувати теперішній розвиток подій. Тим більше, що подібний поворот аж ніяк не додає Україні іміджу в очах потенційних інвесторів.

Трохи світла на цю ситуацію пролили джерела, близькі до переговірного процесу. Як вони пояснили, на наступний день після підписання угоди почали виникати незрозумілі речі: мовляв, іспанці почали давати задній хід не пояснюючи причин. Зараз дану ситуацію вирішують на рівні урядів, повідомило джерело. Воно припускає, що зміну позиції могла спровокувати третя сила, якій дуже невигідно посилювати енергетичну незалежність країни.

Утім, експерти енергетичного ринку в міфічну третю силу не вірять і дають своє пояснення. На думку колишнього уповноваженого президента України Віктора Ющенка з енергетичних питань Богдана Соколовського, є кілька причин того, що сталося: брак досвіду переговірників та незалучення фахівців МЗС до підписання цього договору. Все це, на його думку, вилилось в погану підготовку такого заходу. Втім, каже він, якщо підписані домовленості ѓрунтуються на відповідних офіційних повноваженнях для Держнацагенства, тоді проблем не буде і Україна може, навіть, у судовому порядку виграти цю справу. Якщо ж ні, то шанси нульові.

Голова координаційної ради нацпроекту "LNG-термінал" Віталій Дем’янюк розповідає: "Джорді Сарда Бонвеї організовував технічно приїзд офіційних осіб. Ці офіційні особи з певних причин не змогли прибути, тому прибув він і підписуючи документ, розраховував, що в подальшому отримає підтвердження своїх повноважень. Підписав і на другий день вилетів у Барселону для відповідних перемовин. Зараз він каже, що йому прикро, що так сталося. Для нас, якщо говорити про проект, дуже неприємно, але не критично з точки зору подальшої його реалізації. Ця угода, яка подавалася до підписання була про співробітництво, тобто про старт перемовин про створення подальшого консорціуму. І я не виключаю, що після того, як вщухнуть емоції, поставимо кому і далі будемо рухатися. Ця компанія Gas Natural Fenosa - тільки один з потенційних можливих партнерів. Ми ведемо низку перемовин і в подальшому будемо демонструвати їх тільки тоді, коли все буде значно більше підготовлено. Якщо його повноваження (Джорді Сарда Бонвеї) не підтвердили, то договір не діє. Але він не торкався розподілу державних грошей, а - тільки подальшого співробітництва. Комерційні угоди агентством не підписуються. Для нас в понеділок реально важливим було початок будівництва трубопроводу та підписання угоди з американською Excelerate Energy, бо вона володіє тими, кораблями, яких не так багато".

"З цією іспанською компанією продовжимо в подальшому спілкування. На якомусь етапі повернемося до перемовин. Я не бачу в нинішній ситуації якихось заговорів. Це, радше, технічні недомовленості... На інвестиційну привабливість проекту нинішня ситуація не вплине. Останню добу я витратив, аби з іншими потенційним партнерами та контрагентами провести тісні перемовини і зараз можу сказати, що інвестиційні настрої потенційних партнерів проекту LNG-термінал не змінилися. Ті, хто працює в бізнесі, розуміють, що можуть виникати різні технічні речі", - зазначив Дем’янюк, пише Наталія Білоусова в статті "Хто ж підписав "пакт енергетичної незалежності?" в газеті "День".

Головний ініціатор скандального ляпаса Україні, голова Держагенції з інвестицій і нацпроектів Владислав Каськів каже, що готовий подати у відставку. Утiм наразi тiльки каже.

Утім, покаявшись перед президентом та прем’єр–міністром, Каськів власної вини не визнав. За його словами, жодної інтриги в ситуації нема.

"Підрозділ фірми Gas Natural розробляв ТЕО проекту, - заявив голова Держагенції. - Це перший істинний факт. Другий документально підтверджений факт - представники фірми брали участь у перемовинах про створення консорціуму. 15 вересня в Ялті відбулася зустріч у вузькому колі семи компаній - потенційних учасників консорціуму. Серед них був присутній і директор німецької філії іспанської фірми, і пан Бонвеї".

Утім Каськів не заперечує і того очевидного факту, що таємничий іспанець таки справді не працює у фірмі, а є комерційним посередником. Із "німецьким директором" вийшла і зовсім дивна історія: на сайті фірми жодного німецького представництва немає! Хоча показано відділення, наприклад, у Молдові.

Коментар пресі дав і загадковий Бонвеї.

"Я думав, що можу підписати угоду, а потім (?!!) узгодити це із своєю (?!!) компанією", - сказав іспанець, наївно стверджуючи, що був переконаний, буцімто може підписувати подібні документи.

При цьому Бонвеї відмовився сказати, яку ж саме компанію він представляє. Влада, яка, по-суті, поставила під загрозу весь такий важливий для держави проект, мовчить.

Профільний міністр Юрій Бойко зворушив громадськість, заявивши: "Були підписані деякі документи. Підписував представник іспанської компанії. Зараз (після підписання!) ми з’ясовуємо, чи мав він на це доручення".

Проти цапа-відбувайла Каськіва сьогодні єдиним фронтом виступає як опозиція, провладні, так і треті сили. Сергій Соболєв вимагає притягти до відповідальності самого Каськіва і Віктора Януковича з Азаровим - за дискредитацію держави. За його словами, перевірка цієї угоди стане першим завданням парламенту нового скликання, й опозиція вимагатиме суворого покарання для "злочинців від влади".

Опозиція, до якої свого часу належав Каськів, вимагає з’ясувати, скільки конкретно "відкату" отримали від липової угоди особисто Азаров з Януковичем, а заодно перевірити, чи має пан Каськів диплом про вищу освіту. Соболєв стверджує - у нього є переконливі докази, що диплома вишу у Каськіва таки нема!

Провладні сили нагадали Каськіву його "помаранчеве" минуле, часи "Пори" і закликають посадити його до в’язниці разом із "соціалістичним" Василем Волгою. За дискредитацію держави.

Та найбільша проблема виходить далеко за межі особистості екс-керівника "Пори", що свого часу вимагав посадити на нари свого нинішнього керівника. Ідея спорудження LNG-терміналу має одного дуже потужного ворога - "Газпром". Цій компанії, за якою стоїть Кремль, дуже невигідно, аби Україна знайшла альтернативу у газопостачанні. Саме на інтереси Кремля, який нібито змусив іспанську компанію "здати назад", і натякав у перший день скандалу Владислав Каськів.

Утiм підставити задум будівництва терміналу міг будь-хто: як і з числа представників влади, так і виконавців. Експерти зазначають: де-факто окремі очільники вітчизняного паливного комплексу є лобістами Росії. І хтось із них міг спокійно запустити на орбіту пана Бонвеї... Хоча могла мати місце і звичайна непрофесійність. Цікаво, що день підписання, який став днем провалу, - 26 листопада - було також обрано не просто так. Україна прагнула стартувати з терміналом раніше, ніж Росія зі своїм "Південним потоком". Фактор підписання угоди мав стати важелем тиску на Росію. А обернувся державною ганьбою. Ну і, нарешті, ще одне пояснення - з роздiлу конкуренції: на спорудження терміналу, окрім європейців, претендувала корейська компанія. Від послуг якої відмовилися, пише Юрій Патиківський у статті "Хто приїхав - з тим і підписали" в газеті "Україна молода"


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 15766 | Додав: adminA | Теги: Міжнародний скандал, LNG-терміналу, липовий контракт | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]