Вт, 2024-03-19, 08:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:01
Кредити на житло в Україні – найдорожчі у світі
Інші останні Економічні новини
В Україні найдорожчі іпотечні кредити відносно доходів домогосподарств. Про це заявляють аналітики "Ерсте Банку", пише "РБК-Україна".

"У порівнянні з іншими країнами світу, Україна одна з країн, у якої найвища вартість іпотечних кредитів відносно доходів домогосподарств. Практична недоступність кредитів викликана як високими ставками за кредитами, так і високими цінами квартир. Але не дивлячись на високу вартість житла, прибутковість оренди в центрі міст України є найвищою в Європі. За відсотками іпотеки від середньомісячних доходів, Київ поступається лише Москві. Середньомісячний дохід киянина після оподаткування - один з найнижчих в Європі", - відзначає аналітик Іван Улітко.

У зв'язку з погіршенням перспектив економічного розвитку в усьому світі, прибутковість ринку комерційної нерухомості в Києві залишається високою, в порівнянні з іншими європейськими столицями. Прибутковість досягає 11-12,5% для будівель, нещодавно виставлених на продаж.

Таким чином на кінець 2011 р. в Києві було близько 1,27 млн кв. м офісної площі, виставленої на продаж. Винятком є урядові будівлі та офіси, побудовані під власні потреби забудовників.

Тим не менш, ринок офісної нерухомості в Києві залишається структурно недонасиченим пропозицією, в порівнянні з ринками інших столиць Центральної і Східної Європи. Це справедливо як з точки зору загального обсягу офісних площ, так і з позиції різноманітності форматів та якості офісної власності.

Офісні та нежитлові приміщення мають однакову динаміку цін. Так динаміка цін на офіси відзначалася швидким зростанням до кінця 2008 р., і подальшим повільним зниженням в 2 рази станом на квітень 2012 року.

"Виходячи з означених тенденцій та попередніх висновків ми вважаємо, що ціни на квартири продовжать поступово знижуватися. Відбудеться це через повільне зростання доходів населення в майбутньому, високі кредитні ставки, а також скорочення кількості населення", - прогнозує аналітик "Ерсте Банку".

Реальні доходи населення в наступні кілька років будуть зростати на 2-3% на рік, що можна порівняти з середнім зростанням 12,4% в період з 2001 р. по 2011 р., відзначає аналітик. Низьке зростання доходів населення в майбутньому буде пов'язано з тим, що українська економіка вичерпала запас перерозподілу доходів економіки на користь внутрішнього споживання.

У 2004 р. споживання (і, відповідно, доходи) домогосподарств склали 45% ВВП, тоді як в 4 кварталі 2011 р. даний показник досяг 75%, що стало найвищим показником в Європі, вважає аналітик. Додатковим фактором, який може посприяти зниженню цін на нерухомість, є можлива зміна курсу гривні в результаті боргової кризи в країнах ЄС, а також скорочення економічного зростання країн.

Вартість іпотечних кредитів буде залишатися дуже низькою через низький рівень ліквідності банків, що в свою чергу викликано фіксованим курсом гривні до долара США. Зниженню ставок за кредитами міг би посприяти більш гнучкий курс гривні, зазначає аналітик, проте перехід на нього може стати болючим для банків і спровокує значні відсоткові ставки, як мінімум протягом перехідного періоду.

Нагадаємо, 14 травня 2012 року експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch зазначили, що відновлення банківського сектору України стримується все ще значним обсягом проблемних кредитів.

За оцінкою Fitch, процес розчищення балансів за рахунок стягнення та списання відбувається повільними темпами, що позначається на розвитку нового бізнесу, тоді як пул привабливих потенційних позичальників є обмеженим.

На початку травня цього року, Президент України Віктор Янукович доручив голові Національного банку Сергію Арбузову до 1 червня 2012 року вжити заходів для поліпшення доступності кредитів в економіці.

Нагадаємо, за прогнозами експертів, до осені банки зосередяться на автокредитуванні та видачі коротких споживчих позик. Якщо звернути увагу на рекламну активність банкірів, то вона ці прогнози підтверджує. Особливо часто потенційним клієнтам пропонують саме кредити готівкою і позики на придбання авто.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1167 | Додав: nowyny | Теги: україна, кредит на житло | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]