Чт, 2024-04-25, 03:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:59
Масові заворушення в Єрусалимі: араби закидали євреїв камінням
Інші останні Новини світу

Після п'ятничної молитви на Храмовій горі в Єрусалимі спалахнули масові заворушення. Сотні арабів закидали ізраїльських військових і бійців прикордонної поліції (МАГАВ) камінням. Кілька десятків мусульман забарикадувалися в мечеті "Аль-Акса", інформує NEWSru.co.il.

Місцеві радіостанції повідомили, що 11 співробітників поліції зазнали легких поранень внаслідок ударів камінням. Представники ультралівих організацій стверджують, що 15 палестинців отримали травми під час зіткнень з поліцією.

Понад 40 учасників безладів було заарештовано. В арабському кварталі Ісауї в околицях Єрусалиму араби також закидали поліцейських і автомобілі камінням: одну людину було заарештовано.

Глава поліції Єрусалимського округу генерал-майор Нісо Шахам, коментуючи заворушення, підкреслив, що протягом останніх кількох тижнів ультраправі активісти на сайті "Наша Храмова гора" закликали "очистити" святиню від мусульман. Арабські ЗМІ у всьому світі обговорювали ці заклики, що призвело, в свою чергу, до невдоволення з боку мусульман.

Він додав також, що цієї п'ятниці поліція не вводила обмежень на відвідування Храмової гори мусульманами, як це зазвичай робиться напередодні єврейських релігійних та ізраїльських державних свят, а також під час арабських заворушень. Сьогодні доступ на Храмову гору був дозволений всім мусульманам.

Напередодні праві активісти з руху "Нееманей Хара-Байт" заявили про свій намір піднятися на Храмову гору. У поліції припускали, що акція правих активістів може спровокувати арабські заворушення, і тому ще вранці в Старе місто було стягнуто додаткові сили військових і спецтехніка.

З початком заворушень військовослужбовці та бійці МАГАВ піднялися на Храмову гору, застосувавши проти шалених арабів сльозогінний газ і шокові гранати.

Заворушення в Єрусалимі привернули увагу арабських ЗМІ. Катарський телеканал "Аль-Джазіра" вів прямий репортаж з Храмової гори.

Проповідник мечеті "Аль-Акса" шейх Мухаммед Хусейн попросив "поселенців, солдатів і поліцейських" не заходити в мечеть, "щоб уникнути подальшої конфронтації". Він також поклав відповідальність за події на ізраїльський уряд.

За інформацією ЗМІ, військові готуються до проведення арештів арабів, що переховуються в мечеті.

Нагадаємо, що раніше ізраїльська поліція безуспішно намагалася зігнати палестинців з Храмової гори.

Тоді влада Палестини закликала палестинське населення Єрусалима прибути на Храмову гору в суботу вночі, побоюючись, що євреї можуть спробувати захопити священну для мусульман та юдеїв Храмову гору.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1027 | Додав: adminA | Теги: Масові заворушення в Єрусалимі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]