Пт, 2024-04-19, 01:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:37
Між Росією та Україною назріває нова "війна": тепер - автомобільна
Інші останні Економічні новини
З 1 вересня сплата утилізаційного збору за транспортні засоби при постачанні з України до Росії здійснюватиметься в повному обсязі. Як передає УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в Москві повідомив заступник начальника Головного управління федеральних митних доходів і тарифного регулювання ФМС Росії Рустам Хакімов.

"У нас федеральним законом перелік пільг встановлений і там пільги тільки для держав - членів Митного союзу передбачені. Чи суперечить це Зоні вільної торгівлі, я зараз не готовий прокоментувати", - сказав Хакімов.

При цьому він повідомив, що подальші переговори з цього питання веде міністерство промисловості і торгівлі РФ. Він також зазначив, що ставки утилізаційного збору регулюватимуться окремою постановою уряду РФ, яка вийде протягом найближчих днів.

Хакімов повідомив, що ФМС уповноважена стягувати цей збір. За його словами, це робитиметься з транспортних засобів, вироблених у РФ виробниками, які не взяли на себе зобов'язання з безпечної утилізації, а також при ввезенні транспортного засобу в РФ фізичними і юридичними особами за винятком тих, хто звільнений від його сплати. За його словами, це стосується насамперед автомобілів, вироблених у країнах Митного союзу.

В уряді України вважають, що запровадження Росією з 1 вересня утилізаційного збору на автомобілі, що постачаються на її територію, не узгоджується з нормами Договору про Зону вільної торгівлі СНД.

Також в уряді України вважають, що таке одностороннє рішення Росії суперечить Договору Євразійської комісії, згідно з яким саме комісія є єдиним постійно діючим органом регулювання Митного союзу і Єдиного економічного простору.

Президент РФ Володимир Путін 29 липня підписав закон про запровадження в Росії утилізаційного збору на нові і вживані автомобілі.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров 16 серпня заявив, що запровадження 30-процентного утилізаційного збору на автомобілі призведе до значного скорочення постачань українських автомобілів до Росії і навпаки.

На думку експертів, введення Росією з 1 вересня утилізаційного збору на автомобілі призведе до подорожчання українських автомобілів у РФ на 10-12%.

Порошенко запропонував Росії 4 варіанти компромісного рішення з утилізаційного збору на авто

Україна запропонувала Росії чотири варіанти компромісного рішення, яке дозволить вивести українських виробників з-під дії введеного в РФ з 1 вересня 30%-го утилізаційного збору на автомобілі, повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко на брифінгу в середу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Україна запропонувала чотири плани дій, і, думаю, що один із них Росією буде прийнято... Мені здається, що всі вони мають досить серйозні юридичні обґрунтування для прийняття", - сказав він.

Міністр також висловив надію, що переговори з цього питання будуть завершені вже найближчим часом. Порошенко також повідомив про свою телефонну розмову з цього питання з міністром промисловості і торгівлі РФ Денисом Мантовим, відповідальним за забезпечення нормативної документації.

"Сьогодні о 17 годині у нас буде ще одна телефонна розмова, щоб ми могли знайти компроміс і узгодити спільне рішення", - сказав міністр.

За його словами, керівники відповідних департаментів і відомств протягом середи мають напрацювати загальні варіанти, які будуть запропоновані для обговорення.

"Я дуже сподіваюся, що мої, наші зусилля не залишаться без конкретного результату. Я сподіваюся, що новини з цього приводу ви почуєте вже найближчим часом і розраховую, що вони будуть позитивними", - сказав він.

Прем'єр-міністр Микола Азаров днями заявив, що введення Росією з 1 вересня утилізаційного збору на автомобілі, швидше за все, не торкнеться України.

"Ми провели переговори з російським керівництвом. Нам дали обіцянку, що це питання буде всебічно вивчено і розглянуто. Швидше за все, це питання України не торкнеться. Така домовленість була мною досягнута з прем'єр-міністром Росії", - сказав він.

Росіяни можуть ввести пільги для авто з України при сплаті утилізаційного збору

У ФМС (Федеральна митна служба) РФ не виключають, що для автомобілів з України можуть запровадити пільги при сплаті утилізаційного збору. Про це повідомив заступник начальника Головного управління федеральних митних доходів та тарифного регулювання ФМС Росії Рустам Хакімов.

"Постановою уряду РФ може бути введено виключення або якийсь пільговий коефіцієнт, зробивши цей збір меншим для українських транспортних засобів", - сказав Хакімов.

Він підкреслив, що Мінпромторг РФ веде зараз переговори з цього питання з Україною.

Хакімов підкреслив, що поки що ФМС має намір діяти за законом, що встановлює цей утилізаційний збір, де для України не передбачено жодних особливих умов.

"Нам потрібно цю постанову (уряду РФ) для визначення порядку справляння. До його виходу ми не будемо транспортним засобам паспорт видавати з 1 вересня до того моменту, поки ця постанова не вийде", - додав він.

"Війна" автомобільна - не перший камінь спотикання у відносинах Росії та України. РФ оголосила Україні "сирну війну" на початку лютого 2012 року, заборонивши імпорт сирів трьох українських виробників, а потім розширила цей список. До кінця лютого під забороною опинилася близько половини імпорту українського сиру в РФ. На 320 партій сирів були видані експертні висновки про відповідність санітарно-епідеміологічним правилам і нормативам. Дана продукція допущена до реалізації населенню в Росії. У Росспоживнагляді зазначили, що нині в процесі лабораторного дослідження нині 29 зразків виробництва чотирьох підприємств України.

Наприкінці червня повідомлялось, що службовці Россільгоспнагляду мають намір провести перевірку українських виробників рибної та м'ясної продукції. Йдеться про тих 34 виробників, які планують експортувати свою продукцію до РФ.

Не варто забувати і про "газову війну", яка протягом довгих років є головною проблемою двосторонніх відносин України та РФ. Київ неодноразово домагався від Москви зниження ціни на імпортований газ, але Кремль не збирається йти на будь-які поступки, посилаючись на газові контракти, підписані Україною і Росією.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1104 | Додав: adminA | Теги: Між Росією та Україною назріває нов | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]