Пт, 2024-03-29, 12:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:46
Музеї Донеччини знеструмлені через борги: експонати в небезпеці
Інші останні Культурні новини

Культурні центри Донеччини з п'ятниці повністю знеструмлені. Про це повідомляє "5 канал".

Зокрема, без електроенергії залишилися будинок Прокоф'єва, музей лісу, садиба Немировича-Данченка, обласний краєзнавчий музей.

Причина - борги перед енергопостачальною компанією за лютий.

У Донецькому краєзнавчому музеї скасували всі екскурсії. За останні 20 років - виставкові зали вперше повністю в темряві. Наукові співробітники кажуть: відсутність електроенергії може завдати значної шкоди.

"Відключення електроенергії - це і порушення теплового режиму в музеї, а це тягне за собою фізичне знищення музейних предметів. Це підвищена вологість, це сирість, це цвіль, грибок, і далі ці предмети будуть мати потребу в реставрації", - повідомила головний хранитель фондів Донецького обласного краєзнавчого музею Тетяна Койнаш.

Культурні центри заборгували енергопостачальнику понад 30 000 гривень. У музеї кажуть - виною всьому тендерна процедура.

"Змушені дотримуватися норм закону про закупівлі, після акцепту - 14 днів чекати укладення договору, і тільки після цього ми зможемо платити за електрику", - розповів заступник директора Донецького обласного краєзнавчого музею Олександр Грачов.

На час знеструмлення в музеях посилять охорону. Енергопостачальник обіцяє повернути світло, щойно борг буде повністю погашений.

Зауважимо, що посилення охорони є дуже доречним, так як часто українські музеї втрачають експонати через крадіжку. Так, у 2011 році у Білогір'ї Хмельницької області з краєзнавчого музею невідомі викрали гармату, датовану 1637 роком.

За словами директора музею, вкрадена гармата належить до польської іменної зброї. Вона важить 150 кг. Крім того, у музеї є ще одна гармата, яка датована 1607 роком і важить 450 кг.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1107 | Додав: adminA | Теги: експонати в небезпеці, Вперше за 20 років музеї Донеччини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]