Пт, 2024-03-29, 01:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:27
Найближчим часом Нацбанк обмежить готівкові розрахунки 50 тисяч гривень
Інші останні Економічні новини

Громадське обговорення проекту рішення Національного банку України про зменшення граничної суми готівкових розрахунків з 150 до 50 тисяч гривень завершилося 25 серпня і найближчим часом правління регулятора має намір ухвалити рішення з цього приводу.

Про це в четвер 3 вересня повідомив заступник голови центробанку Яків Смолій, передає прес-служба НБУ з експертного круглого столу в Київській школі економіки.

"Станом на початок вересня 2015 року поза банками обліковувалося 276 млрд. грн. Одним із головних завдань, які переслідує регулятор, пропонуючи зменшити обмеження на розрахунки готівкою до рівня 50 тис. грн., – залучення цих коштів до банківської системи", - йдеться в повідомленні.

У той же час Смолій зазначив, що було б доречно врегулювати це питання на законодавчому рівні, а також зосередити спільні зусилля всіх державних органів на стимулювання розвитку безготівкових платежів в країні.

Директор Департаменту платіжних систем Наталія Лапко зазначила, що важливим сьогодні є створення умов для збільшення безготівкових розрахунків шляхом упровадження інноваційних платіжних продуктів і розвитку електронних платежів та їх інфраструктури.

За її словами, ще одним позитивним ефектом від збільшення безготівкових платежів є зростання споживання. Так, за результатами дослідження агентства Moody’s, збільшення використання карток на 1% призводить до зростання споживання на 0,056% і ВВП – на 0,032%.

Як повідомлялося, НБУ запровадив обмеження в 150 тис. грн на граничний розмір розрахунків готівкою по операціях з фізособами постановою від 6 червня 2013 року, яка набула чинності з 1 вересня 2013 року. Граничний розмір готівкових розрахунків підприємств між собою цією ж постановою було встановлено на рівні 10 тис. грн на день.

Влітку 2014 року НБУ запропонував знизити граничний обсяг розрахунків готівкою в угодах за участю фізосіб до 100 тис. грн, а влітку 2015-го - до 50 тис. грн.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 860 | Додав: adminA | Теги: готівкові розрахунки, 50 тисяч гривень, Нацбанк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]