Пт, 2024-04-19, 09:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:29
NASA зафіксувало астероїди, які потенційно небезпечні для Землі
Інші останні Новини світу науки і технологій

Американське космічне відомство змогло виявити вже 93% великих астероїдів, які потенційно становлять загрозу для нашої планети.

Як повідомили в штаб-квартирі NASA в американській столиці фахівці, раніше передбачалося, що приблизно тисяча таких об'єктів, розміри яких перевищують 1 км, кружляють у межах 195 млн км від Сонця, передає ИТАР-ТАСС.

Однак, спираючись на дані, отримані з запущеного в космос у грудні 2009 року Ширококутного інфрачервоного дослідного телескопа (ШІДТ), науковцям вдалося скоригувати свої оцінки.

Тепер вони вважають, що небезпечних космічних "прибульців" налічується 981. З них виявлені 911, зазначив один з керівників Центру астрофізики в Кембриджі (штат Массачусетс) Тім Спар. Серед них усі ті, діаметр яких становить 10 км і більше.

Подібний астероїд впав 65 млн років тому на нинішній півострів Юкатан в Мексиці, загубивши, згідно з поширеною гіпотезою, не тільки динозаврів, а й навіть молюсків, що мешкали на океанському дні.

"Вірогідність того, що якийсь справді великий астероїд, якого ми до останньої миті не помітимо, зіткнеться із Землею, істотно зменшилася", - підкреслив Спар.

ШІДТ також допоміг уточнити кількість астероїдів середніх розмірів (від 100 м до 1 км), які є на орбітах поруч із Землею: їх виявилося не 35 тисяч, за отриманими раніше оцінками, а 19,5 тисячі.

Телескоп вартістю 320 млн доларів протягом 14 місяців - до лютого ц.р. - сканував небо в чотирьох інфрачервоних діапазонах хвиль, роблячи 7,5 тисячі знімків за день. За його допомогою спостереження велося приблизно за 100 тисячами астероїдів на орбітах між Марсом і Юпітером.

NASA виявляє особливий інтерес до астероїдів, бо президент Барак Обама поставив мету здійснити висадку астронавтів на одному з них до 2025 року. Це повинно стати частиною плану з відправки людей на Марс до середини 2030-х років.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1672 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]