Сб, 2024-04-20, 05:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:46
Новий охоронний закон в РФ: за критику партій будуть саджати
Інші останні Новини світу

за критику партій будуть саджати У надрах Держдуми РФ дозрів черговий охоронний закон, на цей раз депутати вирішили обмежити критику партій. Ініціатива, що вводить нову статтю до Кримінального кодексу, вже отримала схвалення Центрвиборчкому.
Поправки до закону про рекламу готує глава думського комітету з інформполітики Олексій Митрофанов.

За поширення інформації, яка завдає шкоди репутації партійців, можна буде отримати строк до п'яти років, а контроль за політичною рекламою і в міжвиборчий період буде покладено на Центрвиборчком.

У ЦВК "Комерсанту" заявили, що питання про політрекламі "давно назріло". У разі ухвалення закону ЦВК буде регламентувати і контролювати порядок розповсюдження політичної реклами, створювати умови для забезпечення рівності прав партій на розповсюдження політичної реклами. За попереднім варіантом законопроекту, Центрвиборчком отримає право на "обмеження термінів поширення" і "обмеження переліку організацій і індивідуальних підприємців на розповсюдження політичної реклами".

Як пояснив виданню Митрофанов, "все, що стосується використання політичної реклами під час виборчої кампанії, відрегульовано законом, а те, що поза виборчою кампанією, - це порожнеча, лакуна в законодавстві".

Поправки, які ліквідують цей пробіл, він вже підготував, але вносити до Держдуми до обговорення з іншими депутатами не поспішає. Проект передбачає появу в законі "Про рекламу" окремої глави "Особливості використання політичної реклами" і терміна "політичної реклами" як специфічного "виду агітації" - поширення відомостей "про політичні погляди і концепціях" з метою "формування громадської думки" на користь політичних партій або виборчих об'єднань.

У КПРФ, коментуючи нововведення, заявили, що під визначення реклами буде підганятися "вся політична діяльність партій" і це загрожує "тотальним забороною" на критику партії влади.

При цьому Митрофанов пропонує дозволити рекламу не тільки на стандартних носіях, таких як ЗМІ, громадський транспорт і рекламні конструкції, але і в дитячих, освітніх, медичних та культурно-спортивних установах. Правда, в останніх розміщувати політичну рекламу слід тільки "за погодженням" з органами влади та із застереженням: "забороняється звернення до неповнолітнім дітям та використання їх образів".

Зараз ст. 56 закону "Про основні гарантії виборчих прав і права на участь у референдумі громадян РФ" забороняє кандидатам під час передвиборної кампанії поширювати інформацію про конкурентів у поєднанні з "негативними коментарями". Норму, яка не допускає критики політичних супротивників перед виборами, Олексій Митрофанов пропонує поширити і на міжвиборчий період.

До п'яти років

Заборона на "розповсюдження інформації з негативними коментарями про політичну партію, виборчому об'єднанні або виборчому блоці" буде діяти нарівні із забороною на "поширення неправдивих відомостей та інформації, що ображають честь і гідність членів політичних партій" і завдають шкоди репутації партій. У законопроекті є й ще одна умова: "політична реклама не повинна справляти враження дорогої і агресивною, спонукати до насильства і жорстокості та вчинення протиправних дій".

За поширення неправдивої інформації, яка ображає честь і гідність партійців, депутат пропонує карати як за злочин. Для цього він запропонував ввести в КК нову статтю 141.2 - "Виготовлення і (або) розповсюдження неправдивих відомостей у політичній рекламі".

Якщо громадянин завдасть шкоди репутації партії, йому може загрожувати штраф до 200 тис. рублів або виправні роботи строком до одного року. А якщо злочин скоєно організованою групою, то вирок може скласти від двох до п'яти років позбавлення волі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1175 | Додав: nowyny | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]