Ср, 2024-04-24, 19:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:12
Обама каже про "моральне зобов'язання" діяти - Ядерний саміт
Інші останні Новини світу

У Сеулі відбувається другий саміт з ядерної безпеки, повідомляють ЗМІ. Обама має намір говорити з Медведєвим про Іран, з Ху Цзіньтао - про Північну Корею, покладаючи на США "унікальну відповідальність" показати решті світу спосіб скорочення ядерних арсеналів. Росія переконана, що центральну роль у координації зусиль держав має відігравати МАГАТЕ.

У Сеулі проходить другий саміт з ядерної безпеки, який має на меті відразу дві цілі: з одного боку, вивчити форми скорочення ядерної зброї у світі і не допустити її потрапляння до рук терористів, з другого - проаналізувати ситуацію в ядерній індустрії та енергетиці після Фукусімської катастрофи, пише в редакційній статті La Vanguardia.

Що стосується першого пункту, головне - яку відповідь світ має дати на загрозу з боку Ірану і Північної Кореї. Обама, який раніше виступав за дипломатичне вирішення іранської проблеми, тепер не відкидає і більш жорстких варіантів втручання, зазначає видання. Сеульському саміту належить зрозуміти, чи допоможе тиск західних країн на союзників Ірану - Китай і Росію - розв'язати проблему ядерної загрози на Близькому Сході.

Друге ключове питання - про безпеку атомних електростанцій. Очевидно, констатує видання, що атомна енергія - головний фактор розвитку, надто в умовах виснаження і нестачі вуглеводнів, проте підвищення безпеки АЕС має фундаментальне значення.

"На міжнародній конференції в Сеулі 53 держави, зокрема Росія і Китай, будуть радитися з приводу зниження ядерної загрози", - пише Die Presse. З Медведєвим Обама буде радитися з приводу Ірану, з Ху Цзіньтао - насамперед щодо Північної Кореї. "На думку президента США, в суперечках про ядерну програму Північної Кореї Китай мусить чинити більше тиску на свою союзницю", - йдеться в статті.

З приводу іранської ядерної програми президент США підтвердив, що ще є час для залагодження патової ситуації за допомогою дипломатії. Однак, за його словами, відповідний момент ось-ось буде змарновано.

"Перший невеликий успіх у боротьбі США за ядерне роззброєння досягнуто в Україні. Уряд відповідно до договору зі США вивіз весь запас високозбагаченого урану за межі країни, - повідомляє видання. - Матеріал перевезено на зберігання в Росію".

Росія і США - найбільш передові держави в галузі використання ядерної енергії, заявляє міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров у статті для The Washington Times , приуроченої до саміту. Росія і США спільно поклали край гонці озброєнь, а тепер спільно обстоюють зміцнення режиму ядерного непоширення і борються з ядерним тероризмом, нагадує автор.

Росія підтверджує "політичні зобов'язання, викладені" в комюніке першого саміту з фізичної ядерної безпеки (ФЯБ), що відбувся в 2010 році. Вона закликає інші країни остаточно приєднатися до Конвенції про фізичний захист ядерних матеріалів і Конвенції по боротьбі з актами ядерного тероризму. Росія вже підписала і ратифікувала ці договори.

Росія переконана: "центральну роль у координації зусиль держав з дотримання фізичної ядерної безпеки (ФЯБ) має відігравати МАГАТЕ". Лавров пропонує організувати цього літа в Росії спільно з МАГАТЕ семінар з ФЯБ "для фахівців з країн, які мають намір приступити до мирного використання атомної енергії".

Міністр також повідомляє, що Росія вирішила поставляти за кордон "паливо для дослідницьких реакторів тільки на основі низькозбагаченого урану".

Обама не відмовляється від своєї ідеї скорочення світових ядерних запасів. Президент США сказав у понеділок, що проведе переговори з Росією про подальше скорочення американського та російського ядерних арсеналів, пише The Washington Times.

"Я впевнений, що, працюючи разом, ми можемо продовжити забезпечувати прогрес і скорочувати наші ядерні запаси", - сказав Обама в сеульському університеті Ханкук на початку дводенного саміту з ядерної безпеки.

"На Сполучених Штатах лежить унікальна відповідальність діяти, моральне зобов'язання, - підкреслив Обама. - Я кажу це як президент єдиної країни, яка колись застосувала ядерну зброю".

Обама додав, що в травні має намір обговорити з майбутнім президентом Росії Володимиром Путіним крок, "який ми ніколи не здійснювали раніше, - скорочення не тільки стратегічних ядерних озброєнь, а й тактичних озброєнь і резервних боєголовок", пише видання.

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 998 | Додав: adminA | Теги: обама, ядерний саміт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]