Чт, 2024-04-25, 07:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:37
Один з найкрасивіших островів Греції може зруйнувати виверження вулкана
Інші останні Новини Європейського Союзу

Один з найвідоміших і найбільш мальовничих грецьких островів Санторіні, відомий також як Тіра, може бути знищений внаслідок сильного виверження підводного вулкана. До такого висновку дійшов американський науковець Ендрю Ньюман з Технологічного інституту Джорджії.

Він виявив, що, хоча цей острів вулканічного походження не показував ознак помітної геологічної активності з 1950 року, вулкани острова знову прокинулися.

Геофізик Ньюман стежить за геологією острова з 2006 року за допомогою власноруч встановлених на його поверхні 20 GPS-станцій. Ці прилади використовують супутникову навігацію для вимірювання найменших рухів земної поверхні - таким же чином, наприклад, вимірюється товщина крижаного покриву Гренландії та Антарктиди, пише Mir24.tv.

І тепер науковець заявляє, що кальдера Санторіні (западина, яка утворилася внаслідок провалу вершини вулкана) деформується з небаченою раніше швидкістю.

"Через кілька десятиліть відносного спокою, з січня 2011 року серії підземних поштовхів і деформації ґрунту знову почали з'являтися на Санторіні. З того часу наші прилади на північній частині острова змістилися на відстань від 5 до 9 сантиметрів. Осередок вулкана заповнюється, і ми уважно стежимо за його діяльністю", - зауважив Ньюман.

Утім, професор не впевнений в тому, що виверження неминуче, оскільки йому ні з чим порівняти отримані дані - спостережень геологічної активності такого типу вкрай мало.

Однак обсяги магми в водах кальдери Санторіні за останній рік збільшилися на 14 мільйонів кубометрів. Накопиченої там речовини вже вистачило б для заповнення площі трьох футбольних полів.

Якщо вулкан Санторіні справді почне вивергатися, "це призведе до появи цунамі - невеликих, але достатніх для того, щоб вплинути на судноплавний рух, в тому числі круїзні судна. Такий землетрус здатний зруйнувати будинки і створити зсуви вздовж скель", - каже Ньюман.

За літній сезон, з травня по жовтень, на острів висаджуються понад 50 тисяч туристів. Зазвичай, за словами Ньюмана, близько п'яти круїзних кораблів зупиняються просто над вулканом.

Зазначимо, що саме на Санторіні сталася одна з найбільших вулканічних подій в історії людства. Мінойське виверження, яке відбулося близько 1650 року до нашої ери, поховало велике портове місто Акротірі під шаром попелу понад 20 метрів і сформувало на Санторіні скелі, яким славиться нинішній курорт.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1081 | Додав: nowyny | Теги: виверження вулкана, Греція, острів Санторіні, Тіра | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]