Сб, 2024-04-20, 06:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:25
Пакет заходів жорсткої економії Греція схвалила. Закон – 238 сторінок
Інші останні Новини світу
Парламент Греції рано вранці в четвер схвалив законопроект про нові заходи економії в розмірі 13,5 млрд євро в 2013-2014 роках, що є важливим етапом задля отримання наступного траншу міжнародних кредитів на 31,5 млрд євро, передає "Інтерфакс-Україна".

Закон ухвалено більшістю 153 голоси "за" при 128 "проти" з-поміж 300 членів парламенту, повідомляє агентство Bloomberg. Депутатам довелося працювати у надзвичайно складних умовах – напередодні 50 тисяч супротивників заходів економії оточили будівлю парламенту.

Закон, який викладено на 238 сторінках, передбачає скорочення заробітних плат бюджетників, пенсій, соціальних пільг та інші реформи ринку праці. Передбачається підвищення пенсійного віку з 65 до 67 років і скасування надбавок до пенсії до Різдва та інших свят.

Положення про те, що при укладенні шлюбу оклади грецьких бюджетників автоматично збільшуються на 10%, скасовано. Також скорочено вихідні допомоги, причому не тільки в державному, а й у приватному секторі.

Нові заходи економії скоротять ВВП Греції на 9% за два роки і, швидше за все, сприятимуть подальшому зростанню безробіття, яке і так перевищує 25%. І оскільки грецька економіка стискується швидше, ніж передбачалося раніше, у 2015-2016 роках буде потрібно заощадити ще близько 4 млрд євро, щоб виконати поставлені перед країною завдання щодо зниження бюджетного дефіциту і держборгу.

Дебати в парламенті почалися об 11 годині (за Києвом) 7 листопада і мали завершитися голосуванням до 18.00 київського часу, однак напружена дискусія затягнулася далеко за північ.

"Греція зробила сьогодні великий, рішучий і позитивний крок. Це голосування дозволить створити робочі місця для наших дітей, забезпечити прихід кращих часів для всієї Греції. Наступний крок – бюджет, який теж повинен пройти добре", – заявив за підсумками засідання прем’єр-міністр країни Антоніс Самарас.

Законопроект про бюджет на 2013 рік буде обговорюватися в неділю. Зазвичай греки ухвалюють рішення про бюджет на наступний рік на останній парламентській сесії перед різдвяними канікулами, проте цього разу голосування перенесене на більш ранній термін за наполяганням партнерів по єврозоні, які вимагають ясності до засідання міністрів фінансів валютного блоку (Єврогрупи) 12 листопада.

У четвер також пройде позачергова зустріч Єврогрупи, присвячена переважно грецькому питанню. Разом з тим високопоставлені європейські чиновники попереджають, що не варто покладати особливих надій на майбутні наради міністрів.

Отже, остаточне рішення буде відкладено до кінця листопада (22-23 числа відбудеться саміт європейських лідерів) або навіть до початку грудня, що може виявитися згубним для Греції.

Згідно з оприлюдненим минулого тижня уточненим проектом бюджету, ВВП Греції втратить в наступному році 4,5%, а не 3,8%, як передбачалося в попередній версії документа, опублікованій 1 жовтня. Таким чином рецесія в країні продовжиться шостий рік поспіль.

Держборг Греції, як очікується, досягне в 2013 році 189,1% ВВП, або 346,2 млрд євро, в порівнянні зі 175,6% ВВП, або 340,6 млр євро, в цьому році. У 2014 році держборг підніметься до 192% ВВП.

Грецька влада має намір зменшити бюджетний дефіцит з 6,6% ВВП цього року до 5,2% ВВП в наступному. З цією метою новий проект бюджету Греції на 2013 рік включає пакет заходів загальним обсягом 9 млрд євро, спрямованих на зниження дефіциту держбюджету. На початку минулого місяця передбачалися заходи на суму 7,8 млрд євро.

Тим часом Єврокомісія в середу оприлюднила нові прогнози на найближчі три роки, згідно з якими в 2013 році ВВП Греції скоротиться на 4,2% у наступному році, дефіцит бюджету сягне 5,5% ВВП, держборг – 188,4% ВВП, а рівень безробіття підскочить до 24%.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1003 | Додав: adminA | Теги: 238 сторінок, Греція, заходів жорсткої економії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]