Пт, 2024-04-19, 23:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:23
Під Новий рік кожен четвертий українець залишиться без зарплати - експерти
Інші останні Економічні новини
Близько 4,4 млн людей в Україні задіяні в бюджетних галузях, а це означає, що кожен четвертий українець в грудні може залишитися без зарплати. Про це заявили експерти, передає "Главком".

"Державі не вистачить коштів, щоб виплатити в повному обсязі зарплати працівникам бюджетних сфер. І експерти попереджали про це ще під час прийняття бюджету на 2012 рік", - заявив провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко.

За словами експерта, в цілому, проблеми заборгованості із заробітної плати почалися ще з вересня, але свого піку вони досягнуть у листопаді-грудні.

"До кінця року суми в 5 млрд грн не вистачає лише на фінансування освіти, це включаючи зарплати, стипендії та оплату комунальних послуг, таких як тепло, світло, вода", - сказав заступник голови профспілки працівників освіти і науки України Сергій Романюк.

За його словами, в інших сферах спостерігається та ж таки проблема: "Близько 2 млрд грн не вистачає галузі охорони здоров'я, подібні цифри і в інших бюджетних сферах", - заявив Романюк.

Нещодавно, експерт Асоціації міст України (АМУ) з питань бюджетної політики Олександр Слобожан повідомив, що затримки субвенцій з рахунків Держказначейства в місцеві бюджети сягають 3-4 млрд грн по всій Україні.

"За останніми даними, в деяких містах України сума заблокованих місцевих бюджетів становить десятки мільйонів гривень. Наприклад, в Одесі це 50 млн грн, у Вінниці - 53 млн грн, у невеликих містах, як-от Ізмаїл - 2,4 млн грн. Основні заблоковані рахунки - це незахищені статті видатків місцевих бюджетів. До них належать капітальні видатки, ЖКГ, транспорт, утримання установ бюджетної сфери та соціальної інфраструктури тощо. Нещодавно почали надходити повідомлення про затримання зарплати співробітникам комунальних підприємств - мова йде вже про захищені статті, і ситуація набирає більш серйозного характеру", - сказав Слобожан.

Нагадаємо, перша хвиля затримок по субвенціях до місцевих бюджетів почалася в липні. Тоді АМУ звернулася до прем'єр-міністра Миколи Азарова, після чого було розблоковано більшість платежів. Нинішня хвиля затримок почалася у вересні, зауважили в АМУ.

Зазначимо, що загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати в Україні в липні 2012 року збільшилася на 2,5% і на 1 серпня сягнула 986,04 млн грн, або 2,9% місячного фонду оплати праці, повідомила Державна служба статистики.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 965 | Додав: adminA | Теги: без зарплати, Новий рік, українець | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]