Сб, 2024-04-20, 15:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:40
Політика та держзакупівлі в Україні найбільш корумповані сфери - міжнародні експерти
Інші останні Політичні новини

Розмір відкату у сфері державних закупівель за останні вісім років збільшився більш ніж утричі і наразі сягає 60%, заявив президент творчого об'єднання "ТОРО" - контактної групи в Україні "Transparency International" Олексій Хмара.

"Зараз беруть до 50-60%, залежно від галузі, передусім, у будівельній і фармацевтичній", - повідомив він на прес-конференції в четвер, повдомляє "Інтерфакс-Україна".

Так, за словами Хмари, до "помаранчевої" революції в 2004 році розмір відкату становив у середньому 15%.

"Після "помаранчевої" революції перші півроку взагалі не брали, потім почали брати одразу 30% - за ризики. Коли почалася криза, то в перший рік брали також 30-35%, оскільки були трохи проблеми з грошима. Зараз беруть до 50 - 60% ", - сказав він.

Хмара зазначив, що ще однією з найбільш корумпованих сфер діяльності в Україні є політика.

"Партії максимально торгують всім, що у них є - ім'ям, брендом, місцями у списках, голосуванням за законами. Депутат Верховної Ради, окрім офіційної зарплати, може у 18 разів більше заробляти на місяць, просто правильно голосуючи або не голосуючи, ходячи на мордобій або його влаштовуючи", - зазначив він.

Нагадаємо, що за 2011 рік Україна ще сильніше загрузла в корупції: за результатами моніторингу громадської організації Transparency International, Україна за індексом сприйняття корупції опустилася з 134 місця, яке вона посідала в 2010 році, на 152 місце в 2011 році. Місця після України посіли Кенія і Зімбабве - тут ситуація виявилася ще гіршою.

А згідно зі звітом українського Міністерства юстиції, українці найчастіше стикалися з корупцією при спілкуванні з міліціонерами, при розгляді справ у судах, у сфері охорони здоров'я та освіти. Водночас, дані Мін'юсту свідчать, що 83% населення України вважають факт дачі хабара нормальним явищем.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1059 | Додав: adminA | Теги: Україні, держзакупівлі, політика, корумпованими сферами | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]