Пт, 2024-03-29, 04:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:03
Поряд із Сонцем помітили "корабель прибульців на заправці". ВІДЕО
Інші останні Новини світу науки і технологій

Науковці не можуть зійтися в думці, чим же насправді є "корабель прибульців", зафіксований телескопами NASA біля поверхні Сонця. Кадри, на яких подібний до планети темний об'єкт, з'єднаний з Сонцем чимось на зразок нитки, ширяє над зіркою, були зроблені в Обсерваторії сонячної динаміки, а потім оброблені Центром космічних польотів імені Годдарда.

Викладене в Інтернет відео викликало ажіотаж: одні припускали, що на відео зображено космічний корабель, який "заправляється" сонячною плазмою, інші - що це народження нової зірки.

Однак розійшлися в думках і науковці. Співробітник NASA Джозеф Гурман і його колега Алекс Янг вважають, що це маловивчене, але досить часте явище - протуберанець - щільна конденсація порівняно холодної речовини, яка піднімається і утримується над поверхнею Сонця магнітним полем, повідомляє Space.com.

"Коли протуберанці зависають над сонячною короною, це звичайно ознака того, що вони ось-ось відірвуться від його поверхні, як і зробив цей протуберанець", - пояснив Гурман. Янг, в свою чергу, розповів, що насправді в проекції на сонячний диск протуберанець виглядає як сфера чи радше тунель.

А ось співробітник Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інституту імені Лебедєва Сергій Богачов, заявив, що "космічний корабель" є "магнітним торнадо". В об'єктив апарата потрапила його так звана корональна каверна. "Це рідкісне явище, приблизно таке ж рідкісне, як кульова блискавка на Землі. Грубо кажучи, це магнітний вихор, торнадо, який тягнеться уздовж поверхні Сонця і викидає всі речовини назовні. Ми дивимося на його зріз, вхід у цей "тунель", і бачимо чорну кулю", - цитує Богачова РИА "Новости".

Вихор, за словами науковця, ідеально круглий, і в нього дуже чіткі краї. "Оскільки він обертається, він в себе втягує речовину з поверхні, і в нього, видно, такі темні струмені б'ють з поверхні Сонця", - додав він, зазначивши, що такий циліндр може тягнутися уздовж поверхні Сонця на сотні тисяч кілометрів, а діаметр тунелю становить близько 20 тис кілометрів.

Раніше дослідникам уже вдавалося зафіксувати "вогненні бурі" на Сонці. Так, в 2009 році російська орбітальна обсерваторія ТЕСІС, розташована на борту супутника "Коронас-Фотон", сфотографувала більше десяти протуберанців заввишки понад 100 тис кілометрів, які палахкотіли близько трьох діб на східному краю Сонця. Тоді динаміка і зовнішній вигляд протуберанців нагадували язики полум'я, що немов вириваються вгору з-під поверхні Сонця.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1289 | Додав: nowyny | Теги: корабель прибульців, наса, сонце | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]