Пт, 2024-04-19, 10:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:22
Порошенко запропонував допомогу - дзвінок Зеленського Байдену
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

П'ятий президент України заявив, що може допомогти шостому організувати переговори з 46-м президентом США. Але на Банковій руку допомоги, найімовірніше, відкинуть.

Петро Порошенко зазначив, що президент України повинен одним з перших переговорити з Джо Байденом по телефону, і він по своїх каналах сприяє, щоб розмова між главами двох держав відбулася якомога швидше. "Усе ще сподіваюся, що влада не втратить той шанс, який відкрився перед Україною буквально вчора. Відновлення і зміцнення стратегічного партнерства з США — головне зовнішньополітичне завдання для України в цьому році. Але треба розуміти, що нова американська адміністрація готова допомагати Україні настільки, наскільки українська влада готова продовжувати реформи, а не імітувати їх", — підкреслив п'ятий президент.

Офіційної реакції Банкової на слова Порошенка немає. Якщо не брати до уваги трохи раніше написаний Михайлом Подоляком, радником керівника Офісу президента Андрія Єрмака, пост у "Фейсбук", де він журиться, що "Україна все ще відноситься до країн, політична еліта (особливо, яка втратила владу) якої все перетворює в безумовний та ідіотський хайп". Подоляк пояснює, чому Зеленський і не повинен був їхати на інавгурацію Байдена, а також говорить про провінційні міфи, серед яких — розповідати "у стилі Порошенка" про свій вплив на нову американську адміністрацію. Реальність же зовсім інша, пише радник Єрмака. Правда, не уточнює, яка ж вона — реальність у відносинах нашої влади з американською. Подивитися інавгурацію Байдена в Офісі президента по телевізору разом з тимчасовим повіреним США в Україні Крістіною Квін?

Справді, Зеленський міг відправитися до Вашингтона на офіційне запрошення, але оскільки такого не було, їхати аби потиснути руку Байдену і сфотографуватися, сенсу немає. А ось сенс у телефонній розмові з новим главою Білого дому є. Але, виходячи з заяви Подоляка, можна припустити, що в цьому питанні Офіс Зеленського від допомоги Порошенка відмовиться. Обставивши це черговим випадом на адресу попередника. Утім, на Банковій навряд чи взагалі будуть поспішати з розмовою з лідером США. І річ тут не у "плівках Деркача" і, м'яко кажучи, неадекватній реакції на їх оприлюднення з боку влади. Адже й досі не встановлено ні хто записував розмови нібито Порошенка з Байденом, ні що за "журналісти" передали записи Деркачу. Також в ОП і у фракції "слуг" не можуть придумати, що робити з нардепом Олександром Дубінським, який потрапив під американські санкції.

Треба розуміти, що в розмові, якщо вона відбудеться, Байден взагалі не буде торкатися неприємного йому особисто "українського кейса". Тим більше, що республіканці в помсту обов'язково зажадають опублікувати розшифровку бесіди, як демократи вимагали оприлюднити, про що Трамп говорив по телефону із Зеленським у липні 2019 р. Потім був грандіозний скандал, що мало не закінчився імпічментом колишнього глави Білого дому.

Так що ж перешкоджає швидкому встановленню особистих контактів між президентами? Досить широко поширенаий погляд, що зараз Америці не до нас, що новий президент США сконцентрується на внутрішніх проблемах, щоб зшити країну, ідеологічно розколоту виборами. Тобто в суспільній свідомості накопичуються аргументи на користь пасивності влади в стосунках зі Штатами. І це погано з цілого ряду причин. Головна: нова американська адміністрація дуже позитивно ставиться до України і до українців, тому офіційному Києву треба активно пропонувати США взаємовигідні проєкти, а не чекати, поки американці нам самі щось запропонують. Чи є у Зеленського пакет пропозицій для Штатів? Відповідь — на поверхні. І чим довше такого пакета не буде, тим довша буде пауза між інавгурацією Джо Байдена і дзвінком до нього з України. Або особистою зустріччю.

Однак повернемося до пропозиції Порошенка і до того, чому в Зеленського її не приймуть. Гірше того, там можуть цілком резонно остерігатися, що Петро Олексійович таки зможе організувати контакт, а до цього зараз не готові. Швидше за все, в ОП дивляться на ініціативу того, чиїм "вироком" обіцяв стати Зеленський, як на політичну підставу і навмисне шкідництво. Тому розповідатимуть, що Порошенко просто хоче підвищити свій статус, що вже якось самі домовляться про дзвінок у Білий дім і так далі. Але уявімо, що лідер найвпливовішої держави у світі вирішить почути голос "одного з найбільших лідерів світу". Подзвонить першим і запитає про щось, що йому в тези запишуть радники, які перед цим поспілкувалися з "каналами Порошенка". Чи не в цьому ключова причина небажання Банкової скористатися допомогою попередника Зеленського?

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 558 | Додав: adminA | Теги: Порошенко, дзвінок Зеленського Байдену, Допомога | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]