Вт, 2024-04-16, 20:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:03
Повернення Савченко може запустити процес звільнення ще 10 українців
Інші останні Новини російської федерації

Суд у Донецьку Ростовської області Росії у справі української громадянки, народного депутата України Надії Савченко відновив засідання 18 листопада. Як повідомили адвокати Савченко, спочатку у суді оголосили перерву, оскільки в Басманному суді Москви, де через відеозв’язок мають допитувати свідків, йшов інший процес, передає Радіо Свобода.

На даний час відеозв’язок із Басманний судом налагоджений, зачитують свідчення потерпілого Денисова, оператора Всеросійської державної телерадіокомпанії, які він дав на слідстві.

Поки невідомо, чи приїде на засідання лідер "ЛНР" Ігор Плотницький. Минулого тижня він підтвердив намір брати участь у суді в справі Савченко в інтерв’ю російському виданню "Комсомольська правда". На його свідченнях значною мірою будуються аргументи сторони обвинувачення.

На даний час Плотницького в суді немає.

22 вересня Донецький міський суд Ростовської області Росії розпочав розглядати по суті справу Савченко. Справу розглядає колегія з трьох суддів. Савченко загрожує до 25 років позбавлення волі.

29 вересня Савченко дала покази в суді і повідомила, що в день обстрілу російських журналістів забирала поранених з українських блокпостів.

1 жовтня у Міністерстві юстиції РФ заявили про можливість розгляду питання екстрадиції Савченко до України після винесення їй вироку. При цьому у російському відомстві заявили, що питання можливої видачі Савченко Україні після винесення неї вироку може обговорюватися за обов`язкової умови визнання Україною рішення російського суду, а також гарантій покарання засудженої на батьківщині.

Міністр юстиції України Павло Петренко розцінив цю заяву як свідчення вже заготовленого обвинувального вироку, але пообіцяв, що українська влада зробить все, щоб повернути Савченко в Україну.

Як повідомлялося, раніше Фейгін заявив, що процедура передачі Савченко Україні може відбутися в січні-лютому 2016 року.

Фейгін припускає, що у разі повернення Савченко в Україну, Кремль може запустити процес повернення ще 10 українців

Адвокат Марк Фейгін припускає, що у разі повернення льотчиці і народного депутата Надії Савченко в Україні після винесення російським судом вироку, Кремль може запустити процес повернення на батьківщину ще 10 українців. Про це він сказав ТСН.

Адвокат припустив, що, можливо, відправлення Савченко в Україну після суду і всіх процесуальних процедур буде одним із кроків, щоб показати, що Кремль хоче вирішити проблему взаємовідносин із Заходом.

"Чи відправлять Савченко в Україні до Нового року, після або навіть у лютому - це не міняє справи, важливо - зберегти її здоров`я і не покладатися тільки на обіцянки. Про терміни ніхто не говорить. Тому для нас важливо отримати якісь гарантії, що Савченко у принципі буде відправлено додому ... Слідом за Савченко, Кремль може запустити процес з повернення ще десятьох відомих політв`язнів-українців, які внесені до списку МЗС. Маю на увазі Сенцова, Кольченка, Карпюка, Кліха та інших", - сказав Фейгін.

При цьому він висловив переконання, що в апеляції стосовно Олега Сенцова та Олександра Кольченка вирок залишать колишнім.

"Більше того, припускаю, що всі інші справи ув`язнених у Росії українців відрізняються від справи Савченко. Тобто з них зробити ще одну справу Савченко не вийде. Тому що дуже багато причин, які перешкоджають цьому. У справі Наді дуже багато збіглося: і те, що вона жінка, і те, що вона військова, і те, що опинилася на піку подій на початку війни на Донбасі, і те, що вона виявилася такою незвичайною, відчайдушною, сміливою, готовою померти, і це дійсно так", - зазначив адвокат.

На його думку, справи інших десятьох українців можуть вирішитися однієї колективною домовленістю. Зокрема, він вважає, то може бути реалізовано варіант повернення "всіх на всіх, за якимось форматом Мінських угод. Тобто, повернуть їх усіх додому відбувати покарання, але взамін на щось. Взамін на додаткові преференції для Кремля".

"Тобто, це не будуть окремі якісь кейси, які будуть вирішуватися кожен один за одним. Мені здається, тут важливо буде, якщо Савченко опиниться на Батьківщині, вона очолить процес звільнення таких самих, як вона, українців у Росії. І цей процес матиме політичний характер, а не процесуальний", - заявив адвокат.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 862 | Додав: adminA | Теги: 10 українців, процес звільнення, Повернення Савченко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]