Пт, 2024-03-29, 00:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:55
Право власності на нерухомість нотаріуси відмовляються реєструвати
Інші останні Офіційні новини


З першого січня частина повноважень Бюро технічної інвентаризації перейшла до державних реєстраторів. Тепер вони видають документи про право власності на житло. А купити або продати квартиру на вторинному ринку можна взагалі без участі чиновників - тільки в кабінеті нотаріуса. Однак на практиці все складніше, адже людям багато моментів не зрозуміло. Наприклад, перший раз чергу до віконця державного реєстратора відстоюють, щоб розпитати, як заповнити документи, і лише вдруге здають, якщо заповнили без помилок.

Допомогти заповнити бланки можуть нотаріуси, їх більше шести тисяч по всій Україні. Продавець приносить документ, що квартира його, покупець - гроші. Нотаріус посвідчує угоду, вносить до реєстру зміни і відразу видає покупцеві документ на право власності. Раніше той віддавав гроші і виходив від нотаріуса з порожніми руками, і справжнім власником квартири ставав лише згодом - відстоявши чергу в БТІ, щоб внести себе в реєстр.

Однак деякі нотаріуси відправляють клієнтів у державні установи - мовляв, так надійніше. Деякі нотаріуси навіть ховаються від українців. Кажуть, що взяли паузу до лютого, або перебувають у відпустці, тобто, різними способами ухиляються від оформлення договорів.

 Нотаріуси бояться і витраченого часу, і відповідальності - у тому числі кримінальної. Адже тепер кожен юрист особисто відповідає за кожну кому, яку вніс до реєстру. Додаткові ризики нотаріуси вже закладають у свій гонорар. Оформити угоду купівлі-продажу квартири стане дорожче, однак можна буде заощадити на технічну експертизу.

Инвест-газета
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1076 | Додав: adminA | Теги: Нерухомість, нотаріуси, право власності | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]