Сб, 2024-04-20, 04:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:23
На поводу у Януковича Захід не піде - екс-посол США
Інші останні Політичні новини
Президент України Віктор Янукович фліртує зі вступом до Митного союзу, намагаючись переконати Захід ігнорувати погіршення ситуації з демократією і правами людини в Україні. Про це у своїй статті на Financial Times написав екс-посол США Стівен Пайфер.

"У минулому Янукович виключав вступ до Митного союзу саме тому, що це вб'є перспективи України на укладення угоди про вільну торгівлю з ЄС. Фундаментальний поворот від Європи до Росії і Митного союзу проявить протиріччя з ситуацією всередині України - і з громадськістю, де опитування показують послідовну підтримку інтеграції з ЄС, і з елітою, в тому числі в Партії регіонів Януковича.

 Поворот на схід створює значні внутрішньополітичні ризики для Януковича. Вираз Києвом інтересу в Митному союзі має на меті збільшити занепокоєння Заходу тим, що він "втрачає" Україну на користь Росії.
Президент та інші члени еліти, здається, мають перебільшене почуття значимості України для Європи і США, вважаючи, що їх нація є такою важливою фігурою в геополітичному перетягуванні каната між Заходом і Росією, що, врешті-решт, Захід відкине свою заклопотаність демократією і прийме Україну такою, як вона є ", - пише Пайфер.


Втім, на думку аналітика, цього не станеться. "По-перше, немає ніяких приводів вважати, що президент США Барак Обама або багато лідерів ЄС думають в термінах холодної війни. По-друге, Захід розуміє, що для Києва вступ до Митного союзу загрожує втратою суверенітету, за підтримання якого країна боролося більше 21 року незалежності ", - вважає Пайфер.

"Логічною зовнішньою політикою для України була б політика поглиблення зв'язків з Європою і при цьому збереження хороших відносин з Росією. Захід не повинен відкладати свої цінності в сторону, щоб зблизитися з Україною, яка, здається, більш імовірно стане другою Білоруссю в Європі, ніж другою Польщею. Замість цього ЄС і США повинні зробити все, щоб кристалізувати в голові Януковича чіткий вибір: він може жити за демократичними принципами, які він, принаймні, на словах підтримав, і покращувати свої відносини з Європою і Заходом, чи може стати ще більш ізольованим. Він може заявляти, що такий вибір поверне його в бік Росії. Але, швидше за все, він не хоче туди йти ", - додає він.

Як повідомлялося, 48,4% українців вважають, що Україні необхідно приєднатися до Європейського Союзу, а 40,3% - за вступ України до Митного союзу в рамках Єдиного економічного простору (Росія, Білорусь і Казахстан).

Подробности

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1047 | Додав: adminA | Теги: Януковича, захід, поводу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]