Пт, 2024-04-19, 23:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:06
Правом контролювати з 2014 року банки єврозони Євросоюз наділив ЄЦБ
Інші останні Новини Європейського Союзу
Країни Євросоюзу в четвер домовилися про надання Європейському центробанку нових повноважень, які дадуть йому можливість контролювати банки єврозони з 2014 року, що стало першим кроком до більш близької інтеграції блоку, повідомляє УНІАН з посиланням на Reuters.

Після переговорів, що тривали понад 14 годин, міністри фінансів Євросоюзу вирішили дати ЄЦБ право безпосередньо здійснювати нагляд за 150 найбільшими банками єврозони і втручатися в діяльність дрібніших банків за перших же ознак проблем.

"Це великий перший крок до банківського союзу, - сказав Комісар ЄС Мішель Барньє на прес-конференції. - ЄЦБ відіграватиме ключову роль, це безперечно".

Євро виріс відносно долара до сесійного максимуму 1,3080 після новини про угоду.

Нова система нагляду має розпочати роботу до 1 березня 2014 року, хоча міністри домовилися, що це може трапитися пізніше, якщо ЄЦБ знадобиться більше часу для підготовки.

Цей план дає поштовх одній з найбільших реформ європейської банківської системи з початку фінансової кризи в середині 2007 року.

Тепер справа за лідерами ЄС, які зустрінуться в Брюсселі в четвер і п'ятницю. Щоб план запрацював, він повинен отримати повну політичну підтримку.

Наступним стовпом банківського союзу стане централізована система, яка зможе закривати проблемні банки.

Як повідомлялось, у листопаді влада ЄС запропонувала наділити ЄЦБ правом накладати вето на злиття і поглинання у фінансовій сфері. Передбачається, що в ЄЦБ буде створений профільний комітет, який вирішуватиме, чи можна дозволити операцію, чи її необхідно заборонити.

Крім того, документ наділяє єдиний регулятор правом вимагати від банків збільшити капітал, розкрити дані про свої активи і скоротити ризиковані операції.

Зазначимо, що наприкінці серпня Єврокомісія розробила план реформи банківського сектору єврозони, ключовим елементом якого є передача прямого нагляду за 6 тис банків Євросоюзу Європейському центральному банку (ЄЦБ).


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1044 | Додав: adminA | Теги: Євросоюз наділив ЄЦБ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]