Чт, 2024-03-28, 15:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:50
Прес-секретар Ештон - ЄС сподівається на виконання Женевської угоди всіма сторонами
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Європейський Союз сподівається на виконання всіма сторонами вимог Женевських домовленостей, досягнутих 17 квітня під час зустрічі глав зовнішньополітичних відомств України, Євросоюзу, США та Росії.

Як передає власний кореспондент "УНИАН" у Брюсселі, про це на брифінгу заявив Майкл Манн, речник Верховного представника ЄС із зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон.

”Ми закликаємо всі сторони поважати умови і вимоги Женевських домовленостей, досягнутих минулого тижня. Ми підтримуємо Україну в її зусиллях щодо імплементації угоди. Ми закликаємо усі сторони проявити добру волю у виконанні угоди, яка є гарною”, - сказав Манн.

За його словами, вже були певні ознаки імплементації угоди, зокрема щодо амністії тим, хто складає зброю.

На запитання, чи має бути звільнено Майдан в центрі Києва, Манн відповів: ”Ми вважаємо, що має бути виконано все, що записано - що всі сторони мають утримуватись від будь-якого насильства та залякувань, всі незаконні формування мають бути роззброєні, всі незаконно утримувані будинки мають бути звільнені і всі незаконно зайняті вулиці, площі та громадські місця в українських містах мають бути звільнені. Тут все чітко записано чорним по білому”.

17 квітня в Женеві відбулась зустріч Україна-ЄС-США-Росія на рівні міністрів закордонних справ. За результатами зустрічі була оприлюднена Женевська заява.

Як ідеться в заяві, всі незаконні збройні формування мають бути роззброєні; усі незаконно захоплені будівлі мають бути повернуті законним власникам; усі незаконно захоплені вулиці, площі та інші громадські місця в українських містах і селищах мають бути звільнені.

Усім учасникам протестів і тим, хто звільнить будівлі та інші громадські місця і добровільно складе зброю, буде гарантовано амністію, за винятком тих, кого буде визнано винним у скоєнні тяжких злочинів.

Домовлено, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ буде відігравати провідну роль у сприянні українській владі і місцевим громадам у негайній реалізації цих заходів, спрямованих на деескалацію ситуації вже в найближчі дні там, де це найбільш необхідно. США, ЄС і Росія зобов`язуються підтримати цю місію, в тому числі шляхом надання спостерігачів.

В.о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця зауважив, що досягнуті в Женеві домовленості про розблокування протестувальниками доріг і площ не стосуються Майдану в Києві.


 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 829 | Додав: adminA | Теги: прес-секретар Ештон, ЄС, Женевської угоди всіма сторонами | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]