Пт, 2024-04-19, 13:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:24
Присвоєно орден "Золота зірка" загиблому при захисті Авдіївки капітану Кизило
Інші останні Офіційні новини

  Президент України Петро Порошенко присвоїв звання героя України з врученням ордена "Золота зірка" капітану, заступнику командира механізованого батальйону 72-ї окремої механізованої бригади Андрію Кизило (посмертно). Відповідний указ від 1 лютого оприлюднено на офіційному сайті голови держави.

Кизило удостоєний державної нагороди "за виняткову мужність і героїзм, проявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі".

Як наголошується у повідомленні, 29 січня командуванню 1-го механізованого батальйону було поставлено бойове завдання розгорнути два спостережні пости перед передовим позиціями противника. О 4-й годині ранку 29 січня штурмова група капітана Кизило в кількості 19 бійців, висуваючись на позиції для зайняття спостережних постів, виявила диверсійно-розвідувальну групу противника та вступила у вогневе зіткнення.

Внаслідок бою противник був вимушений відступити до своїх позицій. Під час відходу сил росіян та найманців розпочався артилерійській обстріл зі сторони противника. Капітаном було прийнято рішення зайняти взводний опорний пункт противника для збереження життя та здоров'я військовослужбовців, які входили до складу штурмової групи.

Під час зайняття взводного опорного пункту терористів розпочалось бойове зіткнення штурмової групи з переважаючими силами противника. В результаті бою противнику було нанесено втрати в кількості 20 російських терористів. Одного бойовика ОРДО було узято в полон.

Після бойового зіткнення капітаном Кизило було організовано оборону даного взводного опорного пункту до підходу основних сил 1-го механізованого батальйону. Під час оборони взводного опорного пункту штурмова група капітана Кизило відбила атаку противника. Під час відходу сил противника розпочався артилерійський обстріл з боку російсько-терористичних військ. 29 січня приблизно о 9 години 40 хвилин через пряме попадання російської артилерійської міни в окоп капітан Кизило та ще двоє військовослужбовців зі складу його штурмової групи загинули.

Як повідомлялося, 29 січня серед загиблих в бою за Авдіївський промзону був 23-річний Кизило.

Президент України нагородив орденами 48 військовослужбовців, 10 з них посмертно

Порошенко нагородив орденами Богдана Хмельницького III ступеня та "За мужність" II і III ступеня 48 військовослужбовців.

Як зазначається в тексті указу №22/2017, військових нагороджено "за особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військовій присязі".

Серед нагороджених орденом Богдана Хмельницького є старший лейтенант Сергій Вдовиченко, лейтенант Андрій Верхогляд, капітан Роман Дармограй, майор Володимир Дяченко, капітан Ріхард Поп, лейтенант Василь Тарасюк.

7 військовослужбовців нагороджені орденом Богдана Хмельницького III ступеня, один з них, лейтенант Леонід Деркач - посмертно.

З березня 2015 року по червень 2016 року, а також з жовтня 2016 року по лютий 2017 року Деркач виконував бойові завдання в районі проведення антитерористичної операції.

Близько 8 години 1 лютого 2017 року він героїчно загинув під час виконання бойового завдання від отриманих поранень не сумісних з життям внаслідок артилерійського обстрілу з систем залпового вогню "Град" зі сторони російсько-терористичних військ на ротному опорному пункті механізованого батальйону в районі "Промзона" міста Авдіївка Донецької області.

Рядового Романа Гульченка нагороджено посмертно орденом "За мужність" II ступеня.

40 військовослужбовців нагороджено орденом "За мужність" III ступеня, з них 8 посмертно: сержант Володимир Крижанський, молодший сержант Володимир Бальченко, рядові Роман Бублієнко, Олег Бурець, Дмитро Оверченко, Ярослав Павлюк, Сергій Пацула та Віталій Шамрай.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 768 | Додав: adminA | Теги: капітан Кизило, захист Авдіївки, орден Золота зірка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]