Сб, 2024-04-20, 11:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:35
Продати частину своїх акцій, щоб залучити стратегічного інвестора, хоче "Богдан"
Інші останні Економічні новини
Один з найбільших автовиробників України, корпорація "Богдан" хотіла б залучити як стратегічного інвестора одного зі світових виробників автомобілів, продавши частину своїх акцій, сказав в інтерв'ю УНІАН президент корпорації "Богдан" Олег Свинарчук.

"Ми ведемо переговори з цілою низкою компаній про залучення стратегічного інвестора. Ми готові поділитися часткою в акціонерному капіталі. Наші моделі автомобілів вже застаріли, і нам треба їх міняти. Весь цей час з початку кризи ми дотували завод, і у нас не було грошей на розвиток. Зараз ми ведемо пошук нових моделей, які будуть відповідати нинішньому конкурентному середовищу", - сказав Свинарчук.

Водночас президент корпорації "Богдан" не назвав компаній, з якими ведуться переговори.

За його словами, значними стримувальними факторами у пошуку стратегічного інвестора є як відсутність ефективної програми підтримки національних виробників з боку української влади, так і закритість європейського і російського ринків для автомобілів, які випускаються на території України.

"Україна досі не може оговтатися і вийти з низки економічних криз.

Минулий рік підтвердив, що негативні тенденції, що почалися в 2008 році, лише прискорюються. Ми, відкривши при вступі до Світової організації торгівлі свій ринок, отримали результат: у нас скорочуються ринок і робочі місця, падає купівельна спроможність, зупиняється виробництво", - зазначив Свинарчук.

У важкому для українських автовиробників 2012 році падіння виробництва легкових автомобілів корпорацією "Богдан" становило 40,5% - до 12 034 одиниць.

Водночас загальне виробництво "легковиків" в Україні, за даними Держстату, торік, в умовах відсутності держпідтримки і слабкого автокредитування, скоротилося на 28,5% - до 69,7 тис одиниць. Найгірший результат за останнє десятиліття українські автовиробники показали лише в сумнозвісному за глибиною кризи 2009 році, коли темпи падіння становили 84% - до 65,7 тис нових автомобілів.

Як повідомлялося раніше, корпорація "Богдан" не відкидає можливості закриття свого заводу з виробництва легкових автомобілів у Черкасах і перенесення зварювального та фарбувального обладнання в Росію в рамках можливого відновлення реалізації проекту зі створення автозаводу в РФ. Для цього тепер корпорація веде переговори з низкою європейських автовиробників.

"В Україні сьогодні виробляти автомобілі невигідно - сьогодні потужності заводу завантажені на 10% і виробництво постійно знижується, тоді як уряд не вживає жодних заходів для захисту виробника та ринку. Водночас у Росії ринок зростає, він захищений високими ввізними митами, а зараз ще і запроваджується утилізаційний збір на автомобілі, що робить імпорт автомобілів у цю країну невигідним для нас", - сказав прес-секретар корпорації "Богдан" Сергій Красуля.

У листопаді 2012 року корпорація "Богдан" уклала контракт зі своїм офіційним представником в Росії компанією "Хенде Комтранс Рус" на поставку 150 приміських автобусів малого класу до кінця року.

Довідка

Створену в лютому 2005 року з метою реалізації інвестиційних проектів у сфері виробництва різних типів транспорту корпорацію "Богдан" на першому етапі контролював бізнесмен і екс-міністр закордонних справ та економічного розвитку Петро Порошенко, але з кінця 2008 року контроль перейшов до рук менеджменту "Богдана".

Наразі корпорація має два сучасні заводи: з виробництва легкових автомобілів у Черкасах потужністю 120-150 тис автомобілів (випускає автомобілі Lada і Hyundai, а також автомобілі під власним брендом) і з виробництва автобусів і тролейбусів в Луцьку потужністю 6 тис машин. До кризи, що вибухнула наприкінці 2008 року, "Богдан" інвестував у модернізацію виробництва понад 400 млн дол.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 967 | Додав: adminA | Теги: стратегічного інвестора, Богдан . акцій | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]