Сб, 2024-04-20, 14:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Весь Архів новин

19:23
Рішення ВАСУ: невиконання передвиборчих обіцянок президентом не є протиправним
Інші останні Політичні новини


Вищий Адміністративний Суд України (ВАСУ) не задовольнив позов громадянина Дмитра Ільченка до президента України Віктора Януковича, в якому позивач вимагав визнати протиправною бездіяльність глави держави щодо виконання своєї передвиборної кампанії.

"ВАСУ ухвалив у задоволенні позову Ільченка Дмитра Олеговича про визнання бездіяльності (президента Януковича - ред.) протиправною та зобов'язання вчинити дії відмовити", - йдеться в постанові суду від 21 липня, переданій його прес-службою в середу .

 

ВАСУ в своєму рішенні послався на те, що відповідно до законодавства передвиборна програма кандидата на посаду президента України є засобом агітації. При цьому передвиборча програма кандидата на посаду глави української держави не є законодавчим актом. Передвиборна ж агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, які не суперечать Конституції України та законам України.

 

Також суд послався на рішення Конституційного Суду України від 24 березня 2005 року щодо офіційного тлумачення закону "Про вибори президента України", в якому зазначається, що "одним з етапів виборчого процесу є передвиборна агітація, основною метою якої є формування волі виборців голосувати за того чи іншого кандидата на посаду президента України ".

 

ВАСУ зазначив, що може визнати протиправними дії чи бездіяльність відповідного суб'єкта владних повноважень лише тоді, коли вони порушили положення Конституції та законів України. "Враховуючи те, що позивач у своєму позові навіть не посилається на порушення відповідачем положень чинних законодавчих актів, підстав для визнання бездіяльності президента Україна протиправною немає", - йдеться в постанові суду.

 

Постанова є остаточною і не підлягає перегляду в апеляційному чи касаційному порядку.

 

Як повідомлялося, на початку липня до ВАСУ надійшов позов проти президента В. Януковича у зв'язку з "бездіяльністю глави держави у виконанні своїх передвиборних обіцянок".

 

Позивач вимагав вказати, чи є законним той факт, що досі в Україні не запроваджено податкові канікули для малого бізнесу терміном на п’ять років. Цю ініціативу було озвучено в передвиборній програмі Януковича в 2009-2010 роках. Крім того, позивач вимагає знизити ПДВ до 17% з 1 січня 2011 року, податок на прибуток - до 19% з 1 січня 2011 року.

 

У позові також наголошується, що чинний глава держави обіцяв перехід на контрактну армію з 1 січня 2011 року.

 

Позивач вимагає зобов'язати В. Януковича протягом місяця з дня набуття законної сили згідно з рішенням суду невідкладно внести до Верховної Ради законопроекти про введення податкових канікул і зниження ПДВ, а також про перехід військовослужбовців на контрактну основу.

 

Автор судового позову - помічник-консультант народного депутата Юрія Одарченка ("БЮТ-Батьківщина") Ільченко.

 

Сам позивач 21 липня не з'явився на судове засідання, хоча був поінформований належним чином, але направив до суду телеграму про розгляд справи без його участі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 2500 | Додав: nowyny | Теги: Одарченко, янукович, ВАСУ, Вищий Адміністративний Суд України, Ільченко, ПДВ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]