Пт, 2024-04-19, 22:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:09
Різдво в Запоріжжі відзначили масовими "бійками"
Інші останні Новини з регіонів України
Мешканці Запоріжжя відзначили Різдво за давніми козацькими звичаями - масовими боями "лава на лаву". У понеділок (7 січня) в Запоріжжі в історико-культурному комплексі "700-річний Запорізький дуб" тисячі запорожців побували на різдвяних народних гуляннях, де взяли участь у стародавній козацькій забаві - кулачних боях "лава на лаву", передає "Інтерфакс-Україна".

"Кажуть, той не козак, хто в "лаві не стояв". Особливо важлива за своєю духовною суттю "лава", яку козаки проводять на Різдво. Вважається, що в велике християнське свято учасники козацького кулачного бою очищаються і оздоровлюються. А боки один одному бійці мнуть по-справжньому, але з повагою ", - розповів президент Всеукраїнської федерації національних єдиноборств "Спас" Олександр Притула.

Як підкреслили організатори свята, помахати кулаками в "лаві" запрошувалися не тільки професійні майстри стародавнього козацького бою "пас", а й гості свята: хлопчики і чоловіки, яких виявилося чимало.

Учасники масових боїв зазначили, що під час кулачних баталій отримали багато позитивних емоцій та адреналіну, але найприємніший момент - останній, братання "лав".

"Коли ми братаємося з тими, з ким тільки що билися, серце наповнюється любов'ю до ближнього. Востаннє таке відчував у церкві. Не очікував, що це можливо після бійки. Це обов'язковий козацький ритуал. "Лава" проявляє не тільки силу бійця, а й демонструє його духовний рівень. Особливо радісно це усвідомлювати на Різдво", - зазначив учасник "лави" козак В'ячеслав Шевченко.

Після боїв учасників свята пригощали справжнім козацьким кулешем.

А от в центрі Львова 7 січня всі охочі могли скуштувати святкової куті від майстерних господинь. Її в цей день приготували аж тонну.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 1071 | Додав: adminA | Теги: бійками, Запоріжжі Різдво | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]