Вт, 2024-04-23, 15:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:01
СБУ запобігла серії терактів у Франції. ВІДЕО
Інші останні Кримінальні новини

Співробітники Служби безпеки України провели операцію, результатом якої стало запобігання на території Франції серії терактів під час проведення футбольного чемпіонату Євро-2016, заявляє голова СБУ Василь Грицак, пише Інтерфакс-Україна.

"СБУ вдалося запобігти серії з 15 терактів, які планувалися на території Франції під час проведення Євро-2016, яке розпочнеться 10 червня", - сказав Грицак.

За його словами, спецслужби провели велику роботу.

"У грудні 2015 року нам стало відомо, що в Україну прибув громадянин Франції, який під виглядом волонтерської діяльності почав встановлювати контакти з представниками з лав військових формувань на Сході нашої країни", - розповів Грицак.

При цьому, зазначив глава СБУ, француз обіцяв волонтерську допомогу, привозити спорядження та інші речі.

"Але в процесі подальшого спілкування він почав виявляти цікавість до того, чи можна в Україні купити зброю, вибухівку, інші засоби ураження", - сказав глава СБУ.

Грицак підкреслив, що, за даними слідства, французу було передано 5 АКА, понад 5 тис. патронів, 2 РПГ, 18 снарядів до них, 125 кг тротилу, 100 детонаторів, 20 балаклав.

"Я думаю, не треба пояснювати, які могли б бути руйнування в разі застосування 125 кг вибухівки", - зазначив він.

Глава СБУ додав, що робота по даній справі велася півроку, слідчі задокументували кожен крок затриманого. Він повідомив, що цей громадянин Франції був затриманий 21 травня в пункті пропуску Ягодин на кордоні з Польщею.

Раніше французькі ЗМІ повідомили, що громадянин Франції, який, імовірно, міг планувати теракти напередодні Євро-2016, був затриманий на українсько-польському кордоні з арсеналом зброї та вибухівки. За даними ЗМІ, він був затриманий 21 травня.

4 червня в Державній прикордонній службі України повідомили, що в пункті пропуску "Ягодин" на кордоні з Польщею затримали громадянина Франції. Інших подробиць в прес-службі не назвали.

Зазначимо, усього для забезпечення порядку під час проведення турніру у Франції з 10 червня по 10 липня буде залучено 85 тисяч осіб.

Раніше УЄФА оприлюднила офіційну заяву про те, що безпека гравців і фанатів є пріоритетом для організаторів чемпіонату і для поліції.

Нагадаємо, у Держдепі США повідомили, що з початком 10 червня у Франції футбольного чемпіонату Євро-2016 потенційними мішенями для терористів можуть стати стадіони і фан-зони, а також багатолюдні клуби та кафе по всій Європі, де вестиметься трансляція матчів.

СБУ припускає російський слід у підготовлюваних терактах у Франції на Євро-2016, - Грицак

У Службі безпеки України на сьогодні допускають російський слід у терористичних актах, які готувалися у Франції під час проведення Євро-2016, заявив Василь Грицак.

"Версія про російський слід виникла аж у кінці, коли між ним (затриманим в Україні французом – ред.) і тими, з ким він спілкувався, у рамках спецоперації, організованої СБУ, він запропонував додатково кілька тисяч євро за те, щоб громадянин України супроводжував цей вантаж на територію Європи. І це ключовий момент. Тому ми вважаємо, що це може бути "підстава" російських спецслужб", - сказав голова СБУ.

Василь Грицак наразі не має офіційної реакції французької сторони у зв'язку із затриманням громадянина Франції, що мав намір вчинити теракти на Євро-2016.

"На жаль, мені поки що невідома офіційна реакція французького уряду. Нагадую, що ми діємо у рамках міжнародних конвенцій, які передбачають взаємодію між спецслужбами. Можу лише сказати, що все, що робилося, - робилося гармонійно, і затримання на кордоні не стало несподіванкою для наших колег", - сказав Грицак.

При цьому, говорячи про причини того, що про затримання француза стало відомо лише тепер, глава спецслужби наголосив, що безпеку українська сторона ставить вище за свої інтереси.

"Українським спецслужбам було б вигідно заявити про це ще 21 травня, коли затримали громадянина Франції (що мав намір вчинити теракти на Євро-2016 - ред.), але безпека важливіша", - наголосив Грицак.

Василь Грицак вважає, що українська спецслужба спрацювала на найвищому рівні в розкритті злочину про підготовку терактів у Франції під час Євро-2016.

"Я сподіваюся, що ця спецоперація деякою мірою заспокоїть скептицизм або критику тих, хто говорить про неефективність українських спецслужб та правоохоронних органів", - сказав глава СБУ.

Він висловив переконання, що ця справа дійде до суду, а СБУ не отримала жодних зауважень щодо розкриття цього злочину.

"Свою частину роботи ми відпрацювали, я вважаю, на відмінно", - додав Грицак. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 735 | Додав: adminA | Теги: Франція, СБУ запобігла серії терактів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]