Чт, 2024-03-28, 11:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:39
Слов'янськ і Краматорськ відзначають другу річницю звільнення. ВІДЕО
Інші останні Новини з регіонів України

Президент України Петро Порошенко назвав доленосним для Збройних сил України звільнення Слов'янська в липні 2014 року. Про це він заявив у Слов'янську під час урочистих заходів з нагоди 2-ї річниці визволення від бойовиків північних міст Донецької області.

"У ті дні Україна продемонструвала всьому світу, наскільки рішуче українці стали на захист свободи, демократії, незалежності, суверенітету і територіальної цілісності нашої держави. Ті липневі дні ми по праву можемо вважати доленосними, поворотним моментом у відродженні ЗСУ, адже саме тоді ЗСУ склали свій перший бойовий іспит у цій насправді вітчизняній війні", - сказав президент.

За його словами, нові Збройні сили України було створено практично з нуля. "Достатньо згадати, як ще на початку березня 2014 року новий тоді міністр оборони, який прийшов до керівництва на попіл знищеної п'ятої колонної армії, вимушений був визнати на засіданні РНБО на запитання, скільки військовослужбовців, бойових солдатів можна виставити на оборону України, що не більше ніж 6 тисяч", - нагадав Порошенко.

Президент наголосив, що вже за кілька місяців українська армія почала свій "визвольний похід, під час якого було звільнено дві третини українського Донбасу".

"Українські війська звільнили від окупації значну частину Донецької та Луганської областей і очистили б решту, коли б не вторгнення, пряме вторгнення через держкордон підрозділів регулярної російської армії. Росія як країна-агресор припинила маскуватися", - наголосив президент.

Він високо оцінив операції українських силових підрозділів зі звільнення Слов'янська і Краматорська, що визнали і міжнародні експерти.

Нагадаємо, 5 липня 2014 року терористи пішли геть зі Слов'янська, покинувши захоплені раніше будівлі та всі блокпости. Того ж дня над міськрадою Слов'янська було піднято Державний прапор України.

Того ж дня Збройні Сили України увійшли до Краматорська, яке було одним з вузлів незаконних збройних формувань на півночі Донецької області.

Телевежу на горі Карачун повинні відновити за два місяці

Порошенко розпочав робочу поїздку до Донецької області з відвідання гори Карачун, де поклав квіти до пам’ятного знаку та вшанував пам'ять воїнів, які загинули у ході бойових дій, передає прес-служба президента.

Глава держави також поклав квіти до пам’ятної стели загиблим бійцям 25-ї окремої парашутно-десантної бригади та вшанував пам'ять українських героїв.

Президент також оглянув хід робіт з відновлення радіо-телевізійної передавальної станції "Краматорськ" та забезпечення доступу до українського радіо- та телемовлення. Станцію, яка була встановлена на горі Карачун, зруйнували проросійські терористи під час окупації Слов’янська та Краматорська.

З метою відновлення сталої трансляції українських радіо- та телевізійних каналів на території Донецької області проводяться будівельно-ремонтні роботи з відновлення адміністративних приміщень та встановлення нової щогли радіо-телевізійної передавальної станції "Краматорськ".

Під час наради на горі Карачун президент наголосив на необхідності забезпечити повне покриття українських радіо- та телеканалів на всій території Донецької і Луганської області. "Відновлення трансляції українських телеканалів в Луганській та Донецькій областях є завданням державної ваги", - наголосив Порошенко.

"Ми домовилися, що вже через два місяці телевежа повинна бути побудована, і більше терміну я не даю. І кошти на це повинні бути знайдені, і передавачі - адже це право народу на правду, і ми його повинні захистити", - сказав Порошенко.

Він зазначив, що бойовики найбільше боялися цієї телевежі, яка транслювала правду про війну.

За інформацією міністра інформаційної політики Юрія Стеця, для забезпечення повного покриття трансляції українських телевізійних каналів в Донецькій області потрібно додатково встановити ще дві вежі.

Водночас Стець повідомив, що в Луганській області ведуться роботи зі встановлення однієї радіотелевізійної вежі, яка була передана Україні американськими партерами.

Окупанти заважають відновленню нормального життя

"Кожен громадянин, який пережив таке лихо, як окупація зі щоденними обстрілами, втрату близьких та тимчасову неможливість повернутися до рідної домівки, має бачити, що робить держава для відновлення регіону", - заявив він.

"І в окупованих містах і районах повинні знати – щойно вони повернуться додому, після повернення під суверенітет України, українська держава відновить повноцінне функціонування цих міст, районів і сіл, і ми відбудуємо за допомогою наших партнерів по всьому світові зруйновану російською агресією інфраструктуру", - додав президент.

"Через руйнацію економіки прифронтових територій місцеві бюджети відчувають катастрофічний брак коштів, і ми тут допомагаємо: знайдено резерви, які спрямовуються до загального фонду обласних бюджетів Донецької та Луганської областей", - зазначив Порошенко.

"Я дякую депутатам ВР, які розглянули зазначені зміни до бюджету. Місяць тому я їх підписав, і зараз треба, перевіряючи ефективність використання кожної копійки українського бюджету забезпечити відновлення інфраструктури Донбасу", - додав президент.

"Окупанти і лише окупанти заважають відновленню нормального життя, заважають відновленню миру. Але ми зробимо все, щоб мир повернувся і на окуповану частину Донбасу", - запевнив глава держави.

Раніше відомий міжнародний економіст Андерс Аслунд підрахував, що приблизні витрати на відновлення зруйнованого війною Донбасу можуть сягнути 20 млрд доларів.

Переважна більшість жителів Донбасу бачать майбутнє регіону тільки з Україною

За словами Порошенка, він "приїхав до Краматорська після жорстокого і шокуючого ракетного удару по мирному місту, яке знаходиться за десятки кілометрів, і по цьому місту було завдано російською артилерією, російськими системами залпового вогню удар з контрольованої росіянами території".

"Насправді це був жахливий, красномовний приклад справжнього геноциду, який Москва розв'язала тут проти російськомовних громадян України. Одержима своєї імперської манією, вона свідомо і безжально розпалила війну саме там, де, головним чином, і живе велика частина російськомовних громадян України", - додав президент.

"Я хочу окремо подякувати тим жителів Донбасу, які зробили вибір на користь своєї української Вітчизни", - заявив він.

"Останні соціологічні опитування знову показують, що переважна більшість людей на Донбасі своє майбутнє і майбутнє регіону бачать виключно з Україною", - додав глава держави.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 810 | Додав: adminA | Теги: друга річниця звільнення, Слов'янськ і Краматорсь | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]