Пт, 2024-04-19, 17:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Весь Архів новин

18:20
Страховики просять Держфінпослуг Україні навести лад у реєстрації договорів перестрахування
Інші останні Економічні новини

Українська федерація страхування (УФС), Ліга страхових організацій України (ЛСОУ) та Асоціація страхового бізнесу (АСБ) ініціюють спільне звернення до Держфінпослуг щодо необхідності внесення змін до порядку реєстрації договорів перестрахування, повідомляється на веб-сайті УФС.

 

Зокрема, страховики пропонують комісії внести зміни до ст. 12 закону "Про страхування" та скасувати розпорядження Держфінпослуг № 153 від 28 березня 2011 року "Про затвердження Порядку реєстрації договорів перестрахування".

 

Як наголошується в повідомленні, з часу затвердження цього порядку реєстрації подані страховиками до Держфінпослуг договори перестрахування в переважній більшості випадків залишаються без реєстрації. Це призводить до проблем із забезпеченням перерахування іноземної валюти або її придбання за договорами перестрахування з нерезидентами.

 

Страховики також зазначають, що відповідь Держфінпослуг про відмову в реєстрації договорів перестрахування є невмотивованою, що містить лише загальні підстави для відмови без будь-яких обґрунтувань і посилань на відповідні положення законодавства. Це позбавляє страховика можливості усунути недоліки, які стали підставою для залишення договорів перестрахування без реєстрації.

 

Такі дії комісії, вважають страховики, призводять до неможливості виконувати зобов'язання за такими договорами перестрахування і змушують до їх розірвання, що порушує принцип вільного виявлення волі сторін на вступ у договірні відносини, передбачений ст. 6 та 627 Цивільного кодексу України.

 

Водночас спроба практичного застосування страховиками порядку реєстрації породжує безліч питань, відповідей на які немає.

 

"Неякісна редакція документа створює непрозорість і непередбачуваність у взаєминах страховиків і Держфінпослугу та штучні бар'єри для розвитку перестрахування", - наголошується в повідомленні.

 

З метою нормалізації роботи такого важливого механізму в страховому бізнесі, як перестрахування, об'єднання страховиків пропонують повернутися до процедури погодження договорів перестрахування, що існувала до затвердження зазначеного порядку.

 

Крім того, у разі залишення договорів перестрахування без реєстрації об'єднання страховиків наголошують на необхідності зазначення у листах-відповідях Держфінпослуг не лише загальних підстав відмови, а й конкретних недоліків, які спричинили залишення договорів перестрахування без реєстрації.

 

Об'єднання також пропонують Держфінпослуг узагальнити практику застосування порядку реєстрації договорів перестрахування та оприлюднити роз'яснення за його окремими положеннями, застосування яких часто призводить до залишення відповідних договорів без реєстрації.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1939 | Додав: nowyny | Теги: Ліга страхових організацій України, Асоціація страхового бізнесу, Українська федерація страхування, Держфінпослуг | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]