Пт, 2024-04-19, 11:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:18
Свято Фірташа: Кабмін скасував монополію на торгівлю імпортним газом
Інші останні Економічні новини
Кабмін скасував установлений урядом Юлії Тимошенко порядок закупівлі газу за кордоном. Тепер ним зможуть торгувати не тільки "Нафтогаз" і хімічні підприємства, але і будь-яка компанія, що володіє відповідною ліцензією. У число таких компаній входять облгази і незначна кількість газотрейдерів. Це робить нові правила гри на ринку вигідними насамперед Дмитру Фірташу, контролюючому більшість облгазів, зазначають експерти, пише "Коммерсантъ-Украина".

Вчора, 15 жовтня, Кабінет міністрів опублікував постанову N939 від 3 жовтня, яка скасовує монопольне право НАК "Нафтогаз України" на продаж імпортного газу. Так, що втратив чинність названо постанову N163 від 5 березня 2008 року, яке, зокрема, передбачало, що з 1 березня 2008 року імпортний газ реалізується на території України тільки "Нафтогазом". Тоді це рішення було прийнято урядом Юлії Тимошенко з метою обмежити постачання газу українським споживачам з боку RosUkrEnergo і її "дочки" - "УкрГаз-Енерго".

Урядом Юлії Тимошенко також було прийнято постанову, що забороняє будь-кому, крім НАК, розмитнювати імпортований в Україну газ. Документ був скасований урядом Миколи Азарова у квітні минулого року. У липні та листопаді 2009 року у зв'язку із зростанням цін на природний газ окремими розпорядженнями уряду були дозволені купівля та розмитнення імпортного газу виробникам мінеральних добрив.

Опублікованими вчора постановою Кабміну ці розпорядження скасовані через непотрібність - тепер продавати імпортований газ може хто завгодно. Одночасно зі скасуванням монополії "Нафтогазу" уряд уповноважив НАК формувати ресурс природного газу для населення та інших споживачів та зобов'язало компанію забезпечувати газом його гарантованих постачальників в Україні, зокрема облгази і міськгази.

Офіційно в Міненерго вчора відмовилися коментувати прийняте рішення. Однак джерело у відомстві заявив, що воно прийняте в рамках виконання зобов'язань України щодо реформування ринку газу. Цей закон на настійну вимогу Євросоюзу Україна прийняла ще в 2010 році, однак робота над реструктуризацією газового ринку до цих пір не розпочато. Ще однією причиною прийняття документа співрозмовник у Міненерго називає необхідність залучення інвесторів до будівництва терміналу для поставок скрапленого газу в порту Південний.

"Компанії, які ведуть переговори про приєднання до проекту, запитують, як їм повертати свої інвестиції, якщо продавати імпортний газ в Україні має право лише НАК, - відзначає джерело в Міненерго. - У таких умовах неможливо зібрати необхідні гроші для будівництва терміналу".

У вересні були названі перші компанії, зацікавлені в участі в цьому проекті, - іспанська Enagas і американська Excelerate Energy.

Джерело в Міненерго також зазначив, що ухвалене рішення дозволить демонополізувати ринок газу з урахуванням того, що в найближчому майбутньому можуть з'явитися відмінні від "Газпрому" постачальники палива в країну. Так, після втручання Єврокомісії Словаччина погодилася надати свою ГТС для прокачування палива з Європи, незважаючи на погрози з боку "Газпрому" знизити обсяг транзиту. Поки це лише теоретична можливість. Але експерти вважають, що за умови інвестицій у розмірі $ 18-20 млн з 2014 року Україна зможе отримувати близько 10 млрд кубометрів газу більш дешевого, ніж російський.

Фактично прийняття цієї постанови знімає будь-які перешкоди для імпорту газу в Україну, говорить директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

"Тепер будь-яка компанія, що має ліцензію на продаж газу всередині країни, видану НКРЕ, може імпортувати, розмитнювати і продавати газ, що імпортується", - відзначає пан Марунич.

На думку експерта, вимога мати ліцензію не дозволить вийти на український ринок "Газпрому" або його структурам.

"Головними продавцями імпортного газу в цьому випадку можуть стати облгази, міськгази і інші газотрейдери, що працюють у регіонах", - зазначив експерт.

Член комітету Верховної ради з питань ПЕК Олександр Гудима зазначає, що більше всіх від цієї постанови виграє Дмитро Фірташ, який контролює найбільшу кількість облгазів в Україні і нещодавно посилив свій вплив в них. Так, його компанія "Газтек" з початку серпня придбала 24% "Кримгазу", по 25% "Запоріжгаз", "Івано-Франківськгазу" і "Севастопольгазу", по 26% "Луганськгазу" і "Дніпропетровськгазу", а також 25,8 % "Сумигаз", 15,8% "Житомиргазу" і 20,4% "Чернівцігазу".

Отримати коментар представників Group DF і Ostchem Group вчора не вдалося. У прес-службах компаній відповісти не змогли, так як відповіді вимагали узгодження з вищим керівництвом. Заступник голови ради Федерації роботодавців України, головою якої є Дмитро Фірташ, Ганна Безлюдна заявила, що не уповноважена коментувати його бізнес. При цьому вона порадила звернути увагу на коментар генерального директора Group DF Бориса Краснянського журналу "Кореспондент", в якому він заявив, що його компанія не має відношення до структур, скуповуючи пакети облгазів. А раніше він заявляв, що йому нічого не відомо про компанії "Газтек", що купила ці активи.

Проте експерти переконані в зворотному.

"Після прийняття цієї постанови Дмитро Фірташ отримає не одну RosUkrEnergo, а 25, фактично отримавши монопольний контроль над ринком і виживши з нього" Нафтогаз ". Все необхідне у нього для цього є - контракт між Ostchem і" Газпром Німеччина ", мережа облгазів і, головне, значний вплив на уряд ", - говорить пан Гудима.

У квітні 2011 року Кабінет міністрів скасував монопольне право Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" на розмитнення природного газу, який надходить в українську газотранспортну систему для задоволення потреб внутрішніх споживачів. А вже в жовтні 2011 року НАК "Нафтогаз України" остаточно втратила контроль над компанією "УкрГаз-Енерго", володіє ліцензією на продаж 5 млрд кубометрів газу кінцевим споживачам. Таким чином, контроль над компанією цілком перейшов в руки "Газпрому" і підприємця Дмитра Фірташа. Це дає російській монополії шанс в разі скасування або перегляду чинних газових угод з Україною отримати прямий доступ до українського газового ринку і згодом встановити над ним повний контроль.

Відзначимо, що НАК "Нафтогаз України" імпортує російський природний газ за контрактом з ВАТ "Газпром" від 19 січня 2009 року.

Раніше повідомлялося, що Росія пообіцяла Азарову газ по 160 доларів, але тільки в складі Митного союзу.

З початку 2012 року Україна скоротила імпорт газу майже на 40% і становить 19 млрд кубометрів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1037 | Додав: adminA | Теги: торгівлю імпортним газом, Кабмін, Свято Фірташа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]