Вт, 2024-03-19, 04:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:06
Такі самі блискавки, як і на Землі, виникають на Венері
Інші останні Новини світу науки і технологій

Блискавки на Землі і Венері відбуваються в результаті одних і тих же явищ, хоча атмосфери двох планет абсолютно несхожі.

"Венеру і Землю часто називають планетами-близнятами через подібну масу, розмір і внутрішню структуру. Виникнення блискавок в атмосфері тут також йде за схожою схемою", - розповідає Крістофер Расселл, автор дослідження і астроном з Університету Каліфорнії, передає CyberSecurity.ru.

За його словами, дані про венеріанські блискавки були отримані з наукового апарату Venus Express і вони показують, що блискавки на Венері і Землі виникають на одній і тій же висоті, мають приблизно ідентичну потужність і передумови для виникнення.

"Ми аналізували Венеру впродовж 3,5 років, збираючи дані про явища в нижніх шарах атмосфери планети впродовж 10 хвилин щодня. Порівнюючи електромагнітні хвилі на двох планетах, ми зафіксували сильніші магнітні сигнали на Венері, але коли вони конвертувалися в енергію, то з'ясовувалося, що блискавка на планеті подібна до земної", - розповідає він.

Дані з Venus Exprеss також доводять, що на Венері блискавки частіше відбуваються на денній стороні планети і відбуваються вони тільки в нижніх шарах, хоча найбільш активні атмосферні явища на Венері завжди спостерігалися над полюсами. Пояснити даний феномен учені поки не можуть, хоча упевнені, що він пов'язаний з динамікою, хімією і еволюцією атмосфери на Венері.

У минулому за допомогою радянського апарату "Венера", а також апарату НАСА Pioneer було встановлено, що оптичні і електромагнітні хвилі на захмареній планеті частенько спричиняють блискавки.

Наземні телескопи також неодноразово виявляли блискавки на Венері. Проте з огляду на те, що атмосфера Землі і Венери значно відрізняється, учені припускали, що блискавки на Венері або мають абсолютно відмінну від земної природу, або це спостерігаються взагалі не блискавки.

Для відстежування блискавок європейський орбітальний апарат Venus Express обладнаний магнетометром, що вивчає магнітні поля на Венері на висоті від 20 до 500 км. Інструмент обладнаний низькочастотним радіогенераотором, який дозволяє "подивитися" крізь щільну хмарність планети.

Рассел каже, що на Венері без сумніву виникають короткі і сильні імпульсні сигнали, що тривають не більше секунди, але викликають електромагнітні розряди, сліди яких доходять навіть до іоносфери планети.

В цілому, за словами вченого, дослідження блискавок на Венері - це процес складний і трудомісткий через щільну і товсту атмосферу на планеті.

Відомо, що на Землі щомиті в атмосфері виникає приблизно сотня блискавок. Скільки блискавок виникає в секунду на Венері наразі невідомо, але за низкою теоретичних моделей учені припускають, що і ці цифри приблизно однакові

Відзначимо, минулого року учені знайшли на Венері озоновий шар.

Також варто відзначити, що фахівці NASA заявляють, що за багатьма показниками планета Земля за рік може перетворитися на Марс або Венеру вже через рік-півтора.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 970 | Додав: adminA | Теги: Землі, блискавки, Венері | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]