Пт, 2024-03-29, 00:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:31
Туреччина не має наміру поступатися шельфом Кіпру
Інші останні Новини світу

Міністр енергетики Туреччини Танер Їлдиз (Taner Yildiz) закликав у понеділок, 19 вересня, Республіку Кіпр відмовитися від планів видобутку вуглеводневих джерел на середземноморському шельфі розділеного на турецько-кіпрську і греко-кіпрську частину острова, передає РИА "Новости".

"Якщо греки-кіпріоти дотримуватимуться свого графіка (взятися з 1 жовтня до розробки шельфу), ми наступного тижня почнемо видобуток нафти в Середземному морі. Наші сейсмічні судна будуть супроводжувати військові кораблі", - заявив міністр.

Він назвав "підбурюванням і провокацією" плани греків-кіпріотів видобувати вуглеводні в Східному Середземномор'ї.

Аналогічну заяву зробив 17 вересня глава МЗС Туреччини Ахмет Давутоглу: "Ми сприймаємо прагнення греків-кіпріотів проводити зондажні роботи (на шельфі) як провокації. Туреччина скористається своїм правом, як країни-гаранта на Кіпрі, в світлі своїх міжнародних зобов'язань, щоб перешкодити цьому".

Міністр закордонних справ Туреччини також заявив, що в Анкарі укладуть угоду з невизнаною міжнародним співтовариством Турецькою Республікою Північного Кіпру (ТРПК) про розмежування шельфу в Середземному морі та початок проведення зондажних робіт.

У свою чергу Республіка Кіпр не відмовиться від свого права на пошуки нафти і газу на шельфі в межах своєї виключної економічної зони в Середземному морі, заявила міністр закордонних справ країни Ерато Козаку-Маркулі.

Голова кіпрського МЗС підтвердила, що буріння пробної свердловини пройде в намічений термін, незважаючи на погрози Туреччини перешкодити цьому за допомогою військової сили.

Нагадаємо, 18 вересня віце-прем'єр Туреччини Бешир Аталай заявив, що Анкара заморозить усі відносини з ЄС, якщо Республіка Кіпр перебуватиме на посту голови Євросоюзу в 2012 році.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1378 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]