Пт, 2024-03-29, 14:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:34
У СОТ стурбовані поведінкою України з питань тарифів
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Заступник торговельного представника США, посол США при СОТ Майкл Пунке прокоментував можливу зміну Україною тарифної політики в рамках СОТ, передає ZN.UA.

"У листопаді минулого року не 23, а 49 країн - членів СОТ, включаючи США, висловили серйозну стурбованість кроком, запропонованим Україною в рамках статті XXVIII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (GATT). У спільній заяві всі ці країни підкреслили, що закріплення рівнів тарифів є одним із наріжних принципів СОТ, оскільки це гарантує безпеку й передбачуваність багатосторонньої торговельної системи. Повідомлення від України, надіслане так скоро після приєднання країни до СОТ і з приводу такого широкого спектру тарифних ліній, кидає виклик цьому базовому принципу", - заявив Майкл Пунке.

За його словами, всі 49 країн також відзначили, що про намір України було оголошено в той час, коли світові лідери закликали всі країни протистояти зростанню протекціонізму в торгівлі. Україна заявила, що такі її дії не будуть протекціоністськими, але велика кількість тарифів, про які йде мова, примушують в цьому засумніватися.

"Якщо Україна і далі буде йти заявленим шляхом, їй буде складно підтримувати загальний рівень обопільних і взаємовигідних поступок, не менш сприятливих для торгівлі, як вимагають її зобов'язання, взяті при вступі до СОТ. Залишається незрозумілим, якою мірою Україна зможе надати компенсації іншим країнам-членам, якщо вона здійснить свій намір щодо зміни тарифних поступок ", - зазначив він.

Пунке також підкреслив, що всі 49 членів Світової організації торгівлі також висловили стурбованість недостатньою прозорістю з боку України щодо запропонованих нею змін, а також процесу їх втілення.

"Нотифікація України була представлена більше п'яти місяців тому, а Україна досі не поширила інформацію про запропоновані нею нові ставки або про те, як вона буде компенсувати втрати іншим членам. Україні давно вже слід було надати таку інформацію. Її ненадання обмежує можливість інших країн-членів зрозуміти цілі України та оцінити ймовірні наслідки її впливу на себе. В інтересах багатосторонньої торговельної системи та глобальної економіки країни-члени запропонували Україні відкликати свою нотифікацію", - сказав він.

"На засіданні Генеральної ради СОТ у грудні 2012 року доповідачі, які представляли 126 країн-членів, заявили про серйозну стурбованість комерційними й системними наслідками запропонованих Україною кроків. Рівень стурбованості безпрецедентний для Женеви", - підсумував він.

Раніше повідомлялося, що Україна має намір підвищити максимальні ставки мит на 350 видів товарів.

Нагадаємо, рада ЄС доручила Єврокомісії почати з Києвом переговори про намір України переглянути 370 тарифних позицій у рамках СОТ. Таке рішення було прийнято в Брюсселі на засіданні Ради ЄС з питань економіки й фінансів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1290 | Додав: adminA | Теги: сот, поведінка України, питання тарифів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]