Вт, 2024-04-16, 08:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:57
ЄС вимагає, аби до травня Україна почала реформи - влада пручається
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Україна до травня має розпочати виконання вимог Європейського Союзу щодо підписання Угоди про асоціацію. Про це заявив посол Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський в ефірі телеканалу ТВі, відповідаючи на запитання, що буде, якщо Україна не виконає вимоги щодо підписання Угоди про асоціацію до травня, пише Українська правда.

"Якщо уважно прочитати заяву, там йдеться про те, щоби робота якась почалася, принаймні, до травня. Щоб уже, коли прийде час, ми могли б повертатися до своєї роботи для отримання мандата європейської комісії, аби підписати Угоду про асоціацію", - зазначив він.

"Якщо ні. То тоді, можливо, є ризик не виконати завдання, і не досягти мети. Реформи, про які йдеться у цих документах і планах дій, не будуть закінчуватися у травні, вони мають бути продовжені", - підсумував посол.

"Звичайно, є якісь перші кроки. Про які мовиться в декларації. Це саме Конституція, реформа судочинства, створення належних умов для ведення підприємництва. Звичайно, це багато роботи, і треба бути реалістами – не може бути все досконало до травня, але треба якось до цього йти", - уточнив Томбінський.

Посол допустив, що ув’язненого екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка можуть випустити на волю.

"Звичайно, одним з результатів цього саміту є те, що саме Юрій Луценко може бути випущений на волю якимось чином. Я не думаю, що говорю зараз про якусь секретну інформацію, адже про це йдеться в українських ЗМІ", - заявив він.

Лавринович стверджує, що Україна не обіцяла ЄС завершити всі потрібні реформи до травня

Для підписання Угоди про асоціацію з ЄС в поточному році Україна має продемонструвати чітку роботу на певних векторах реформ до початку травня 2013 року, а не завершення дії за цими напрямами. Про це заявив міністр юстиції Олександр Лавринович в ефірі Першого національного каналу, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"У нас немає вимог. У спільній заяві зафіксовані ті питання, які мають бути вирішені Україною для того, щоб Вільнюський саміт був успішним", - сказав він.

"Мова йде про те, що до першої половини травня необхідно продемонструвати бажання, рішучі дії та прогрес у певних напрямках. Мова не йде про те, що щось має бути завершено саме до початку травня. Мова йде про те, що повинно бути видно, що активно і чітко йде робота в певних векторах", - підкреслив міністр.

За його словами, зокрема, не ставиться питання про те, яким чином має виглядати виборче законодавство.

"Що стосується типу виборчої системи - це право кожної країни, в тому числі й України. Тож ніяких питань, як має виглядати виборче законодавство, в якій формі - не ставиться. Сформульовано пропозицію вивчити доцільність кодифікації виборчого законодавства", - сказав міністр.

При цьому він підкреслив, що зміни у виборчому законодавстві обов'язково будуть, але поки що рано говорити про те, що вони будуть собою являти.

"На це питання дадуть відповідь члени парламенту, коли будуть ухвалювати зміни. А ми запропонуємо такі зміни, які будуть відповідати точним пропозиціям, наданим нам ОБСЄ", - додав Лавринович.

Як повідомлялося, Київ очікує підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, яка буде включати створення зони вільної торгівлі, на саміті Східного партнерства в листопаді 2013 року у Вільнюсі.

В ЄС теж озвучили таку можливість, однак звернули увагу української сторони на необхідність здійснення низки реформ. Зокрема, йдеться про вдосконалення виборчого законодавства, вирішення питань, пов'язаних з вибірковим правосуддям, проведення реформ у рамках порядку денного асоціації.

Угода про асоціацію Україна - ЄС була парафована сторонами в 2012 році. Технічна звірка проекту Угоди вже завершена і, у відповідності до чинної практики, сторони здійснюють офіційний переклад документа українською мовою та всіма мовами країн-членів ЄС, після чого його чекає підписання та ратифікація.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1166 | Додав: adminA | Теги: травень, ЄС, україна, реформи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]